Page 38 - SPOR VE BESLENME 11
P. 38

Hayvansal yağ kaynakları iki grupta incelenir:
                 Esansiyel yağ asidince zengin yağ kaynakları: Balık yağı başta olmak üzere su ürünleri, süt ve tereyağıdır
         (Görsel 1.31).














                               a) Balık yağı                                  b) Süt ürünleri
                                        Görsel 1.31: Esansiyel yağ asidince zengin yağ kaynakları


                 Esansiyel olmayan yağ asidince zengin yağ kaynakları: İçyağı, kuyruk yağı, koyun eti, dana eti ve et ürün-
         leri (sucuk, sosis, salam vb.), karaciğer, beyin, böbrek, yürek, yumurta sarısı bu tür yağ kaynaklarındandır (Görsel 1.32).










               a) Dana eti         b) Karaciğer      c) Beyin             ç) Böbrek       d) Yumurta sarısı


                                     Görsel 1.32: Esansiyel olmayan yağ asidince zengin yağ kaynakları






         1.2.2.1. Yağların Özellikleri

                 Yağlar; suda erimez ancak benzin, eter, alkol gibi çözücülerle çözünür. Sudan daha düşük özgül ağırlığa sa-
         hiptir. Isı, ışık, nem ve metal iyonlarıyla çabuk bozulur. Yağ asitleri; bazlarla birleşerek tuz oluşturur, buna sabunlaş-
         ma olayı denir. Sıvı yağlar, hidrojenle doyurularak katılaştırılır. Margarinler bu şekilde elde edilmektedir.




            1.    Besin olarak kullanılır.

            2.    Vücudun yapısına katılır.
            3.    Hücrenin yapısını oluşturur.
            4.    Karbonhidratlardan sonraki en önemli enerji kaynağıdır.
            5.    Dinlenme esnasında toplam enerji kaynağının %70’ini sağlayan öncelikli enerji kaynağıdır.  6.    7.
            6.    Midede uzun süre kaldığı için diğer besin ögelerine nazaran daha çok tokluk hissi verir.
            7.    En çok enerji veren besin içeriğidir.
            8.    Deri altında depolanan yağlar, vücut ısısını korur.

            9.    Organlara destek olup onları darbelere karşı korur.
           10.     Vitaminlerin bir bölümünün vücuda alınmasını sağlar.
           11.    Molekülleri büyük olduğu için sindirilmeden kana veya hücrelere giremez.
           12.    Uzun süre aç kalındığında enerji yağlardan sağlanır.
           13.    Vücuda fazla alınan yağlar, deri altında ve iç organların etrafında depolanır.



      36  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43