Page 41 - SPOR VE BESLENME 11
P. 41

Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: Esansiyel yağ asitleri olarak da bilinir. Bu yağ asitleri, linoleik ve linolenik doymamış
               yağ asitleridir.
                      Omega-3 ve omega-6, çoklu doymamış yağ asitleri grubunda yer alan esansiyel yağ asitleridir. Omega-6 yağ
               asitleri, temel olarak linoleik asitten türerken omega-3 yağ asitleri, alfa-linolenik asitten türer. Bu yağlar, soğuk su ve
               okyanus balıklarında bol miktarda bulunur. Sardalya, somon, uskumru, alabalık ve ton balığında bol miktarda bulunan
               yağ asitleri ayrıca ayçiçeği yağı, susam, ceviz, soya, mısır ve keten tohumu gibi gıdalarda da bulunur (Görsel 1.35 ).











                  a) Somon ve uskumru balığı    b) Ayçiçeği yağı          c) Susam               ç) Ceviz








                        d) Soya                              e) Mısır                        f) Keten tohumu

                                               Görsel 1.35: Çoklu doymamış yağ asidi içeren besinler

                      Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, insan vücudu tarafından üretilemediği için gıdalardan alınmak zorundadır.
               Bu yağ asitleri, büyüme ve gelişim için gerekli olduğu gibi sağlığın korunmasında da çok etkilidir (Tablo 1.11).
                      Kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olan omega-6 yağ asitlerinin LDL (low density lipoprotein–dü-
               şük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolünü düşürme açısından güçlü etkileri vardır. Bununla birlikte çok yüksek mik-
               tarda tüketilen omega-6 yağ asidi, iyi kolesterol HDL (high density lipoprotein–yüksek yoğunluklu lipoprotein)  sevi-
               yelerinde düşüşe neden olabilir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

                                                  Tablo 1.11:  Çoklu Doymamış Yağ Asitleri


                                                                                Tekli doymamış
                               Omega - 3                 Omega - 6
                                                                                    yağ asiti






                                   Balık                    Mısır yağı






                                 Kanola yağı               Ayçiçek yağı
                                                                                     Zeytin yağı
                                                                                     (Oleik Asit)
                                 Fındık yağı                Soya yağı




                   BİLGİ NOTU

                        Omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır. Örneğin balık tüketi-
                 minin yüksek olduğu Japonya'da kalp hastalığı oranı oldukça düşüktür. Düzenli balık tüketimi, kan trigliserid se-
                 viyesinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca hücre zarı oluşumunda etkilidir ve kanda daha düşük bir pıhtılaşma
                 potansiyeli sağlar.




                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  39
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46