Page 44 - SPOR VE BESLENME 11
P. 44

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME


             A) Aşağıdaki ifadelerin karşısına doğru olanlar için "D", yanlış olanlar için "Y" yazınız. Yanlış olduğunu
                   düşündüğünüz ifadeleri düzelterek ilgili alanlara yazınız.

             1. Yetişkin bir insan vücudunun ortalama %25’i yağdır.                                                                      (   )
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................

             2. Vücuttaki yağ miktarı, kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır.                                                                  (   )
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................

             3. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, büyüme ve gelişme için gerekli olup sağlığın korunmasında etkilidir.  (   )
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................

             A) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevaplarını  ilgili alanlara yazınız.
             4. Yağların görevleri nelerdir?
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................

             5. Yağların çeşitlerini belirterek kısaca açıklayınız.
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................

             6. Yağlar, sporcu beslenmesinde neden önemlidir?
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................
             ..........................................................................................................................................................................................................................

             B) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

             7. Aşağıdakilerin hangisi yağların genel özelliklerinden değildir?

                  A) Büyüme ve onarıma yardımcı olur.
                  B) Organlara destek olup onları darbelere karşı korur.
                  C) Hücrenin yapısını oluşturur.
                  D) Vücut ısısını korur.
                  E) 1 gramı 4 kilokalori enerji vermektedir.
             8. Günlük enerjinin ne kadarı yağlardan sağlanmalıdır?

                  A) %5-10
                  B) %25-35
                  C) %40-50
                  D) %55-65
                  E) %70-80


             9. Aşağıdakilerden hangisi doymuş yağları içeren ürünlerden değildir?

                  A) Zeytinyağı
                  B) Palmiye yağı
                  C) Hindistan cevizi yağı
                  D) Tereyağı
                  E) Tavuk ve hindi derisi





      42  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49