Page 48 - SPOR VE BESLENME 11
P. 48
1.2.3.3. Proteinlerin Çeşitleri
Bileşim ve çözünürlüklerine göre proteinler; basit proteinler, bileşik (konjuge) proteinler ve türev proteinler
olmak üzere üçe ayrılır.
Basit proteinler
Belirli aminoasitlerden meydana gelmiş ve bazı özellikler kazanmış önemli protein gruplarıdır. Esas yapı taş-
ları olan aminoasitlerden oluşmaktadır. Basit proteinler belirli ara basamaklar üzerinden hidroliz ile (su ile bileşiklerin
kendilerini oluşturan kısımlarına ayrılması) aminoasitlere parçalanırlar.
1. Albuminler: Hayvansal ve bitkisel organizmalarda yaygın halde bulunan albuminler, saf suda ve seyreltik tuz solüsyon-
larında erir. İnsan serumunda bulunan albumine serum albumin, yumurtada bulunan albumine avolbumin, kasta bulu-
nan albumine miyojen, sütte bulunan albumine laktalbumin denir (Görsel 1.39).
a) Yumurta b) Süt
Görsel 1.39: Albüminler
2. Gluteinler: Bitkisel proteinlerdir. Patates, soya, bezelye, mercimek ve buğdayda bulunur (Görsel 1.40). Buğdayda buluna-
na gliadin denir.
a) Patates b) Soya fasulyesi c) Bezelye ç) Mercimek d) Buğday
Görsel 1.40: Gluteinler
3. Prolaminler (gliadinler): Tahılda bulunan düşük kaliteli proteinlerdir. Mısır proteini olan “zein” ve buğday proteini
olan “gliadin” bir prolamin grubudur.
4. Protaminler: Hayvansal proteinlerdir. Yumurta, süt, et, sakatat, tavuk eti ve balıkta bulunur (Görsel 1.41). En basit
ve doğal hayvansal proteindir. Suda ve seyreltik amonyak çözeltileri ile asit, baz çözeltilerinde çözünür. Özellikle balık
spermasında bulunur.
a) Yumurta b) Süt c) Dana eti ç) Sakatat (böbrek) d) Tavuk e) Balık
Görsel 1.41: Provitaminler
5. Globulinler: Suda çözünemez, seyreltik, nötral tuz çözeltilerinde çözünür. Yumurtada ovoglobulin, insan serumun-
da serum globulin halinde bulunur.
6. Skleroproteinler: İnsan ve hayvan organizmasının proteinleridir. Kollajen, elastin ve keratin başlıca skleroprotein-
lerdir.
a) Dana eti b) Tavuk c) Balık
Görsel 1.42: Sklero proteinler
7. Histonlar: Bazik özelliktedir. Hücre çekirdeğinin %11’ini oluşturur.
46 BESLENME VE BESİN ÖGELERİ