Page 50 - SPOR VE BESLENME 11
P. 50

Kuvvet egzersizi sonrası protein tüketimi, büyük oranda kas protein sentezini uyararak pozitif etkide bulun-
          maktadır. Bu nedenle karbonhidrat ve protein tüketimi hem egzersiz öncesi hem de sonrasında kas protein sentezini
          artırmak için gereklidir.
                 Takım sporcularının günde 1,5-2 g/kg protein almaları gerekmektedir. Yarışma sırasındaki çarpışma ve düş-
         melerden kaynaklanan sıyrılma, yara gibi durumlara bağlı olarak protein gereksiniminde artış meydana gelebilmekte-
         dir. Bu gibi durumlarda protein alımı artırılırsa toparlanma ve yaraların iyileşmesi daha da hızlanacaktır.
                 Yüksek protein, sporcular tarafından kas gücünü artırmak ve yoğun egzersiz sonrası kas hasarını azaltmak
          amacıyla yıllardır kullanılmaktadır. Gereksiniminden fazla alınan protein, daha fazla kas gelişimini sağlamak yerine
          vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Fazla protein veya amino asit kullanımı, idrar çıkışını artırır. Bu durum fazla su
          kaybına (dehidrasyon) sebep olur. Ayrıca karaciğer ve böbreklerin fazla yorulmasına ve vücuttan kalsiyum atılmasına
          da sebep olmaktadır.
                 Protein fazlalığı ya da eksikliği sporcunun performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle en uy-
         gun ve sağlıklı beslenme şekli, günlük beslenme programında proteinlerin %50’sinin hayvansal kaynaklı %50’sinin de
         bitkisel kaynaklı besinlerden karşılanması olacaktır. Protein kaynağı besinler her ana ve ara öğünde tüketilmelidir.






                            Tablo 1.15: Hayvansal ve Bitkisel Kaynaklı Besinlerin 100 Gramındaki Protein Miktarları




                              Dana eti (but)  20,99 gram                        Mercimek (yeşil)  23,00 gram






                              Koyun eti (but)  18,02 gram                       Ceviz (iç, kuru)  14,57 gram




                                                                                Beyaz peynir
                              Balık (levrek)  19,48 gram                                      15,57 gram
                                                                                (yarım yağlı)



                                                                                Kaşar peyniri
                              Piliç eti (but)  24,04 gram                                     26,99 gram
                                                                                (taze)



                              Karaciğer     21,39 gram                          Süt           3,17 gram





                                                                                Yoğurt
                              Bezelye       6,49 gram                                         4,53 gram
                                                                                (tam yağlı)



                              Kuru fasulye  21,75 gram                          Yumurta       13,13 gram






                              Nohut         18,56 gram                          Patates       1,48 gram


                                                                  http://www.turkomp.gov.tr/main (ET: 02.06.2018).





      48  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55