Page 37 - SPOR VE BESLENME 11
P. 37
1.2.2. YAĞLAR
HAZIRLIK SORULARI
1. Vücudunuzun ihtiyacı olan yağları hangi besinlerden karşılayabileceğinizi düşünüp bu düşüncelerinizi
arkadaşlarınızla paylaşınız.
2. Yağların özellikleri hakkında neler biliyorsunuz?
3. Marketlerde satılan yağ çeşitleri nelerdir?
4. Sporcu beslenmesinde yağların neden önemli olduğunu tartışınız.
Yağlar, yağ asitleri ve gliserolden oluşmuş organik bir bileşiktir. Karbonhidrat ve proteinin verdiği enerjinin iki
katı enerji verir. 1 gram yağ, 9 kilokalori enerji vermektedir. Yetişkin bir insan vücudunun ortalama %18’i yağdır.
Yağ asitleri, gliserole ester bağlarıyla bağlanır ve su açığa çıkarır (dehidrasyon sentezi). Bir gliserole bağlanan
yağ asidi molekülleri, aynı sayıda olabileceği gibi farklı sayılarda da olabilir. Bundan dolayı yağların birçok türevi mey-
dana gelmiştir. Yağ asitleri ile gliserolün oluşturduğu esterlere gliserid denir. Gliseridler, yapılarında bulundurdukları
yağ asidi miktarına göre isimlendirilir. Bir gliserol molekülüne bir yağ asidi bağlanmışsa monogliserid, iki molekül yağ
asidi bağlanmışsa digliserid, üç molekül yağ asidi bağlanmışsa trigliserid adı verilir (Görsel 1.28).
MONOGLİSERİD DİGLİSERİD TRİGLİSERİD
Yağ asidi Yağ asidi Yağ asidi Yağ asidi
Yağ asidi Yağ asidi
Gliserol Gliserol Gliserol
Görsel 1.28: Yağ asitleri
Yağ kaynakları, bitkisel yağ kaynakları ve hayvansal yağ kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır.
Bitkisel yağ kaynakları, bitkilerden elde edilen yağlardır. Bitkisel sıvı yağ ya da elde edildiği bitkinin adı ile
anılır. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı bitkisel yağlardandır (Görsel 1.29).
a) Zeytinyağı b) Ayçiçeği yağı c) Mısır özü yağı
Görsel 1.29: Bitkisel yağlar
Hayvansal yağ kaynakları; tereyağı, içyağı, kuyruk yağı gibi görünen yağların yanı sıra et, tavuk, balık, süt,
yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan yağlardır (Görsel 1.30). Hayvansal kaynaklı besinlerdeki yağlar,
genellikle doymuş katı yağlardır. Ancak balıkta bulunan yağın çoğunluğu doymamış yağdır.
a) Tereyağı b) İçyağı c) Kuyruk yağı
Görsel 1.30: Hayvansal yağlar
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 35