Page 26 - SPOR VE BESLENME 11
P. 26

A) Basit Karbonhidratlar

                 Basit karbonhidratlar; monosakkaritler, disakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler olmak üzere dört gru-
          ba ayrılır.


         1. Monosakkaritler
                 Su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından "basit şekerler" veya "tek şekerler" olarak da bilinir. Bu
         şekerler, karbonhidratların en küçük yapı birimidir. Bazı monosakkaritler tatlıdır. Zincir veya halkalı yapıya sahip olup
         genellikle 3-6 arasında karbon (C) atomu taşır. Moleküllerindeki karbon sayılarının Latincelerinin sonuna “-oz” eki geti-
         rilerek gruplandırılır. Üç karbonlu olanlar trioz, dört karbonlular tetroz, beş karbonlular pentoz, altı karbonlular heksoz
         adını alır. Hücre zarından difüzyon ile kolayca geçer.
                 Besin kaynağı bakımından gerekli olan monosakkaritlerin en önemlisi glikoz, fruktoz (levüloz) ve galaktoz-
          dur. Bunlar sindirilmeden kana karışır.


          Glikoz: İnsan beyninin enerji kaynağıdır, hızlı emilir. Gıda-
          lardan alınan tüm şekerler, kanda glikoz şeklinde bulunur.
          Özellikle bal, üzüm ve incirde bol bulunur (Görsel 1.18). Bu
          nedenle "dekstroz" ve "üzüm şekeri" adıyla da anılır. Açlık
          ve koma anında kullanılır. İnsan organizmasında kanda ser-  a) Bal    b) İncir       c) Üzüm
          best hâlde bulunmaktadır. Normal durumda 100 ml kanda          Görsel 1.18: Glikoz içeren besinler
          65-80 mg civarında glikoz bulunur.


          Fruktoz  (Meyve  şekeri):  Serbest  şekilde  en  çok  balda
          bulunur.  Olgun  meyvelerde  de  çok  bulunmaktadır (Gör-
          sel 1.19). “Meyve şekeri” ve “levüloz” adıyla da bilinir. Bazı
          disakkaritlerin yapısında yer alır. Baldaki şekerin yaklaşık
          yarısı glikoz, diğer yarısı fruktozdur.                 a) Bal         b) Erik       c) Kayısı
                                                                         Görsel 1.19: Fruktoz içeren besinler

         Galaktoz: Genellikle tek başına değil diğer şekerlerle bir-
         likte  bulunur.  Örneğin  sütün  karbonhidratlarından  biri
         olan laktoz, galaktoz ve glikozun birleşiminden meydana
         gelir. Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur (Görsel 1.20). Tabi-
         atta az bulunmakla birlikte hayvansal bir besin kaynağıdır.
                                                                  a) Süt        b) Peynir      c) Yoğurt
                                                                        Görsel 1.20: Galaktoz içeren besinler
          Monosakkaritlerin Genel Özellikleri

            1.    Karbonhidratların en basididir.
            2.    Kullanılmaya hazır enerji kaynağıdır.
            3.    Genel formülü CnH2nOn'dir.

            4.    Çoğu tatlıdır ve suda eriyebilir.
            5.    Hücre zarından geçer.
            6.    Hidrolize uğramaz.
           7.     Kan ve doku sıvısında bulunur.
            8.    Karbonhidratların yapı taşıdır.
            9.    Fotosentezin ilk ürünüdür.
           10.    Hücrede depolanmaz.

           11.    Riboz ve deoksiriboz nükleik asitlerin yapısına katılır.
           12.    Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilir.
           13.    Yapısında glikozit bağı bulunmaz.
           14.    Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı rengini alır.



      24  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31