Page 24 - SPOR VE BESLENME 11
P. 24

Karbonhidratlar, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Vücudun ana yakıtlarının ve enerji kaynaklarının
          başında karbonhidratlar gelir. Kan dolaşımından nefes alıp vermeye, karaciğer sağlığından kas sağlığına, hücrelerin iş-
          levlerini sağlıklı bir şekilde yürütmelerinden vücut için gerekli enerjinin sağlanmasına kadar birçok yaşamsal faaliyette
          karbonhidrat kullanılır. Karbonhidratlar, vücutta suyun ve elektrolitlerin dengede tutulmasını da sağlar. İnsan beyni-
          nin kullandığı tek enerji kaynağı glikoz olduğu için bilişsel fonksiyonlar için de gereklidir. Ayrıca proteinlerin enerji için
          kullanılmasını önler.
                 Karbonhidrat bakımından zengin olan tahılların içerdiği diyet lif eri, kalp ve damar hastalıklarının riskini azalt-
          maya yardımcı olur. Lif i besinler, obeziteye ve diyabete karşı insan vücudunu korur. Lif ayrıca optimum sindirim sağlığı
          için gereklidir. Karbonhidratların kilo kontrolünü sağlamaya da yardımcı olduğu bilinmektedir. Meyveler, tahıllar ve
          sebzeler karbonhidrat bakımından zengin oldukları için kilo vermeye yardımcı olur.

                                       Tablo 1.7: Vücuttaki Karbonhidrat Eksikliği ve Fazlalığı




                                                Karbonhidrat eksikliği, insan vücudunda sağlık sorunlarına neden
                 VÜCUTTAKİ                      olmaktadır. Genellikle kilo vermek için yapılan karbonhidrat alımını
                                                durdurmak, büyük bir hatadır. Bu durum ciddi hastalıklara daveti-
             KARBONHİDRAT                       ye çıkarmış olur. Karbonhidrat eksikliği; kas ve su kaybına, merkezî
                                                sinir sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kalp-damar has-
                EKSİKLİĞİ                       talıklarına sebep olabilir. Zayıf amak için yapılan karbonhidrat alı-
                                                mının durdurulması yerine kötü kalite karbonhidrat tüketiminden
                                                uzak durulması gerekir.









                                                Karbonhidratların vücudun ihtiyacından fazla alınması, insan sağ-
                 VÜCUTTAKİ                      lığı için türlü riskleri beraberinde getirir. Kaslarda ve karaciğerde
             KARBONHİDRAT                       depo edilen karbonhidratların fazlası, vücudun değişik bölgelerin-
                                                de yağ olarak  depolanır. Bu da fazla kilolara ve zamanla obeziteye
               FAZLALIĞI                        varan tehlikelere yol açabilir. Ayrıca ihtiyaç fazlası karbonhidratlar;
                                                vücutta B1 vitamininin azalmasına, kan şekerinde ani yükselme ve
                                                düşüşlere yol açar.




                 Karbonhidratlar, vücudun enerji kaynağıdır ve düzenli olarak alınmalıdır. Ancak  yapay yollardan üretilen kar-
         bonhidratlar yerine doğal gıdalarda bulunan karbonhidratları almak sağlık açısından daha doğru olacaktır.
                 Hazır şekerli içecekler yalnız enerji sağlar fakat vitamin ve mineral içermez (Görsel 1.14). Meyve, sebze ve
         tahıllar-daki  karbonhidratlar  ise  enerji  verdiği  gibi  vitamin,  mineral  ve  lif  içerdiği  için  tercih  edilmesi  gereken
         karbonhidrat kaynaklarıdır.























                                                    Görsel 1.14: Şekerli içecekler



      22  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29