Page 20 - SPOR VE BESLENME 11
P. 20

1.1.3. BESİN ÖGELERİNİN SINIFLANDIRILMASI

                 Besinler yendikten ve sindirim işlemi tamamlandıktan sonra besin ögeleri, sindirim kanalında küçük yapı
         taşlarına ayrılır. Bu yapı taşları, ince bağırsaklardan kana karışarak vücudun bütün dokularına taşınır. Bunlar; enerji
         üretilmesi, küçük parçaların birleşerek yeni dokuların ve savunma hücrelerinin oluşturulması, eskiyen dokuların yeni-
         lenmesi gibi birçok yaşamsal faaliyet için kullanılır.
                 Besin ögeleri; yiyeceklerde bulunan, vücudun enerji ihtiyacını karşılayıp büyümesini sağlayan, vücut dokula-
         rını yapıp onaran, yaşamın devamı için gerekli olan organik ve inorganik kimyasal maddelerdir.
                 Besinlerde bulunan kırkı aşkın besin ögesi, altı grupta incelenir (Tablo 1.5). Bunlar karbonhidratlar, proteinler,
         yağlar, vitaminler, mineraller ve sudur.  Her besin ögesinin insan vücudunda farklı bir görevi vardır.  Yeterli ve dengeli
         beslenmek için besin ögelerinin her birinden vücudun günlük ihtiyacı kadar alınmalıdır.
                 Besinler; farklı miktarlarda karbonhidrat, protein ve yağ içerir. Bu nedenle besin ögeleri, vücutta sindirildiğin-
         de farklı miktarlarda enerji sağlar. Vitaminler, mineraller ve su enerji oluşumuna yardımcı olan besin ögeleridir.
                 Enerji veren besin ögelerinin sağladıkları enerji miktarları aşağıda belirtilmiştir:


             1        Karbonhidrat            1          Protein               1            Yağ
           gram    4 kilokalori enerji sağlar.  gram  4 kilokalori enerji sağlar.  gram  9 kilokalori enerji sağlar.



                                          Tablo 1.5: Besin Ögelerinin Sınıf andırılması


             KARBONHİDRATLAR
                                     Karbonhidratlar: Başlıca görevleri enerji sağlamaktır. Günlük enerjinin çoğu, karbonhidratlardan sağlanır.
              Enerji verici, yapıcı   İnsan vücudunda çok az miktarda karbonhidrat bulunur. Yetişkin bir insanın vücudundaki toplam karbonhidrat
                                     miktarı %1’in altındadır.
                 ve onarıcılar


                   YAĞLAR
                                     Yağlar: Yetişkin insan vücudunun ortalama %18’i yağdır. Yağlar, insanın başlıca enerji deposudur. Besin alınma-
              Enerji verici, yapıcı   dığında enerji kaynağı olarak bu depo kullanılır. Yağ, en çok enerji veren besin ögesidir.
                 ve onarıcılar



                PROTEİNLER           Proteinler: Yetişkin insan vücudunun ortalama %16’sı proteinden oluşur. Proteinler, hücrenin esas yapısını
                                     oluşturur. Vücudun savunma sistemlerinin, vücut çalışmasını düzenleyen enzimlerin ve bazı hormonların da
              Enerji verici, yapıcı   esas yapıları proteindir. Protein, aynı zamanda vücutta enerji kaynağı olarak da kullanılır. Proteinler, vücutta
                 ve onarıcılar       depo şeklinde değil çalışan ve belirli görevler yapan hücreler şeklinde bulunur.



                VİTAMİNLER           Vitaminler: Besinlerle alınmış olan karbonhidratlardan, yağlardan ve proteinlerden enerji ve hücre elde edil-
                                     mesiyle ilgili biyokimyasal olayların düzenlenmesine yardımcı olur. Bazı vitaminler de vücut için gerekli olan
                Düzenleyiciler       besin ögelerinin bozulmadan işlevlerini sürdürmelerine ve zararlı maddelerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına
                                     yardımcı olur.



                MİNERALLER           Mineraller: Yetişkin insan vücudunun ortalama %6’sı minerallerden oluşur. Mineraller vücut suyunun dengede
                                     tutulmasını sağlar. Vücutta enerji oluşması için zorunlu olan oksijenin taşınmasında görevlidir. Vücudun çalışma-
              Düzenleyici, yapıcı    sını düzenleyen enzimlerin bileşiminde yer alır. Minerallerin bir bölümü iskelet ve dişlerin yapı taşını oluşturur.
                 ve onarıcılar




                     SU
                                     Su: Besinlerin sindirimi ve dokulara taşınması için gereklidir. Hücrelerde oluşan zararlı maddelerin ve vücutta
              Düzenleyici, yapıcı    oluşan fazla ısının atılması için de su kullanılır. Yetişkin bir insan vücudunun ortalama  %59’u sudur. Bebeklerin
                 ve onarıcılar       vücudundaki su oranı, yetişkinlerin vücudundaki su oranından daha yüksektir.





      18  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25