Page 102 - Kimya - 10 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 102
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 10 50
4. ÜNİTE > Kimya Her Yerde Kazanım 10.4.2.1.Hazır gıdaları seçerken ve tüketirken dikkat edilmesi.
Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı Becerisi Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi GIDAMI TANIYORUM 30 dk.
Amacı Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin ne amaçla kullanıldığını kavrayabilme Bireysel
Gerekli Materyaller: Çeşitli hazır gıda paketleri
Yönerge
Gıda katkı maddesi, besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmez ve gıdanın
karakteristik bileşeni olarak kullanılmaz. Teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme,
hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilir. Bu maddeler gıdaya
renk, tat, doku, dayanıklılık ve bozulmaya karşı direnç gibi istenen özellikleri kazandırmak için katılır.
Gıdalardaki katkı maddelerini tespit için aşağıdaki adımları takip ediniz.
1. Öğrencilerden sınıfa çeşitli hazır gıda paketlerini getirmeleri istenir.
2. Paket üstündeki içindekiler kısmı dikkatlice incelenir.
3. Tespit edilen katkı maddeleri 1. tabloya kaydedilir.
4. Tespit edilen katkı maddeleri kullanım amaçlarına göre kategorize edildikten sonra veriler 2. tabloya
kaydedilir.
1.Tablo
Hazır Gıda Etiketi Katkı Maddeleri
2.Tablo
Hazır Gıda Etiketi Katkı Maddeleri
Koruyucular
Renklendiriciler
Emülsiyonlaştırıcılar
Tatlandırıcılar
101