Page 104 - Kimya - 10 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 104
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 10 51
4. ÜNİTE > Kimya Her Yerde Kazanım 10.4.2.2.Yenilebilir yağ türlerini sınıflandırır.
Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı, Araştırma Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi YENİLEBİLİR YAĞ TÜRLERİ 20 dk.
Amacı Katı ve sıvı yağ türlerinin özelliklerini ve kullanım alanlarını kavrayabilme Bireysel
Yönerge Yenilebilir yağ türleri ile ilgili aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Yağlar organik maddelerdir. Canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların yapısına
katılması gibi önemli işlevlere sahip olan yağlar, yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda
alınmasını da sağlar. Ancak bilinçsiz kullanım yağları sağlığa zararlı hâle getirebilir. Yağların aşırı
tüketimi şişmanlığa, kalp ve damar hastalıklarına, tip 2 diyabete, karaciğer yağlanmasına, kanda
kolesterol yükselmesine neden olabilir. Yağlar oda sıcaklığında bulundukları fiziksel hâle göre katı
ve sıvı yağlar olarak sınıflandırılır.
1. Bir süpermarketteki şarküteri dolabında görebileceğiniz katı yağlara örnek veriniz. Katı yağların
içeriğinde hangi tür yağ asitleri bulunur?
2. Bir süpermarkette sıvı yağların bulunduğu raflarda hangi bitkilerden elde edilen sıvı yağları göre-
bilirsiniz? Sıvı yağların içeriğinde hangi tür yağ asitleri bulunur?
3. Mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve salatalarda en çok kullanılan sıvı yağ hangisidir? Bu
sıvı yağın insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırınız.
103