Page 139 - Coğrafya 11 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 139

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                      COĞRAFYA 11


                                                CEVAP ANAHTARLARI
                                                            Yönergeönerge
             Etkinlik No.: 32                              2. Y
              Yönerge                                      1. Kesilen hayvan sayısının yıllara göre değişimi düzensiz bir
                                                             şekilde gerçekleşmiştir. 1991 yılı, yaklaşık 11,3 milyon baş ile
             1. Rize’de iklim özelliklerine bağlı olarak her mevsim bol yağış gö-  en çok hayvanın kesildiği; 2003 yılı ise yaklaşık 5,8 milyon
               rülmesi ve topraktaki kireç oranının düşük olması, çay tarımı   baş ile en az hayvanın kesildiği yıl olmuştur. Kesimi yapılan
               için uygun koşulların oluşmasını sağlamıştır. Çukurova’da ise   koyun sayısı 7,9 milyon baştan 5,1 milyon başa gerilerken ke-
               Akdeniz ikliminin yanı sıra alüvyal toprakların varlığı ve ara-  simi yapılan sığır sayısı ise 2,2 milyon baştan 3,6 milyon başa
               zinin düz olması, tarımsal faaliyetler için uygun koşulların oluş-  yükselmiştir.
               masını sağlamıştır.

             2. Kars'ta kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesi, çayır ve me-  2. 1991 yılında 310 bin ton et, 2,2 milyon baş sığırın kesimin-
               raların geniş yer kaplaması ve yaz mevsiminde yeşil kalması   den elde edilmiştir. Bunun sonucunda et verimi, sığır başına
               çiftçileri hayvancılık faaliyetlerine yönlendirmiştir.  yaklaşık 140 kg olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında ise 1,015
                                                             milyon ton et 3,6 milyon baş sığırdan elde edilmiştir. Bunun
                                                             sonucunda et verimi, sığır başına yaklaşık 281,9 kg olarak ger-
             3. Seracılık faaliyetlerinde verimi artırmak için üretim yapılan   çekleşmiştir. Bunun başlıca nedeni, ülkemizde özellikle son
               alanı örtü altına alma, toprağın bakımı, gübreleme, ilaçlama,   yıllarda yerli ırklardan ziyade et verimi daha yüksek olan kül-
               kaliteli tohum kullanımı gibi çalışmalar yapılmaktadır.  tür ırkı büyükbaş hayvanların bakılmasıdır.





             Etkinlik No.:33                                Etkinlik No.: 34
             1. Y                                          1. Yönerge
              Yönergeönerge
             1.                                            1. Ülkemizin ihtiyacını karşılayan tarım ürünleri domates, fındık,
                Tarım Ürünü  En Çok Yetiştirildiği İller  İklim Bakımından Yetişme   kırmızı mercimek ve patatestir.
                                             Koşulları
                                       Buğdaya tarımı; ilkbahar ve son-  2. Buğday üretimi özellikle iklim koşullarına bağlı olarak yıllara
                                       bahar mevsimlerinin yağışlı, yaz   göre farklılık göstermektedir. Bazı yıllarda yaşanan yağış azlı-
                                       mevsiminin ise kurak geçtiği iç   ğı ve kuraklık verim üzerinde etkili olmakta ve yeterlilik oranı
                         Konya, Ankara, Tekirdağ,   kesimler ile karasal iklim özel-  düşmektedir.
                 Buğday  Diyarbakır, Sivas, Adana ve   likleri gösteren step bölgelerde
                                       yaygın olarak yapılmaktadır. Yaz
                             Eskişehir  mevsiminde  yağış  alan  Doğu
                                       Karadeniz  kıyıları  hariç  ülkenin   3. Ülkemizin tüketim ihtiyacını karşılamada yetersiz kalan tarım
                                       her  yerinde  buğday  üretilebil-
                                       mektedir.             ürünleri ayçiçeği, buğday, ceviz, çay ve yeşil mercimektir. Bu
                                                             tarım ürünlerinin üretimi teşvik edilebilir. Bunun yanı sıra bu
                                                             tarım ürünlerinde verim artışının sağlanabilmesi için kaliteli
                                                             tohum kullanımı, gübreleme, ilaçlama gibi modern tarım tek-
                                       Çay tarımı; yıllık yağış miktarının   nikleri uygulanabilir.
                                       1200 mm’den fazla olduğu, yağı-
                                       şın mevsimlere düzenli dağıldığı,
                  Çay     Rize, Trabzon, Artvin,   sıcaklığın genellikle 0  ºC altına
                           Giresun ve Ordu                 4. Tarımsal üretim ile insanların beslenmesi için gerekli olan gıda
                                       düşmediği, yıllık sıcaklık farkının
                                       az olduğu bölgelerde yapılabil-  maddeleri üretilmektedir. Bu nedenle ülkelerin beslenmeleri
                                       mektedir.             için gerekli olan tarımsal ürünlerde yeterliliği sağlamaları stra-
                                                             tejik öneme sahiptir.
                                                           2. Yönerge
                                       Zeytin; ortalama sıcaklığın 15-25
                                       ºC’lerde, yıllık yağış miktarının   1. En fazla ihraç edilen ürünler; sebzeler, üzüm ve turunçgiller-
                         Aydın, Balıkesir, Muğla,   650-800 mm civarında olduğu,
                 Zeytin   Hatay, Manisa ve İzmir  aşırı  nemi  ve  sisi  sevmeyen  ama   dir. Bu ürünler, ülkemizde gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler
                                       ışığı çok seven bölgelerde verimli   sonucu önemli miktarlarda yetiştirildiği için başka ülkelere sa-
                                       bir şekilde yetiştirilmektedir.  tılabilmektedir.

                                                           2. Verilen yıllar içerisinde ihracatının ithalatını karşılamadığı
                                                             ürünler muz ve pirinçtir. Muz; nemli ve tropik iklim özellikleri-
                                       Pamuk bitkisi büyüme dönemin-  ne ihtiyaç duyduğu için ülkemizde sadece Akdeniz kıyılarında
                                       de suya, olgunlaşma döneminde
                                       ise kuraklığa ve yüksek sıcaklığa   yetişebilmektedir. Bu nedenle üretim miktarımız iç tüketimi-
                                       ihtiyaç duyar. İç Anadolu’nun iç   mizi karşılamadığı için muzu ithal ederiz. Pirincin elde edil-
                 Pamuk   Şanlıurfa, Aydın, Hatay,   ve doğu kesimlerinde düşük sı-
                         Diyarbakır, Adana, İzmir            diği çeltik bitkisi ülkemizde sulamayla üretilmektedir. Sulama
                                       caklıktan, Karadeniz kıyılarında
                                       ise yaz kuraklığı olmamasından   koşullarının yeterince gelişmemesi ve çeltik bitkisinin yetişti-
                                       dolayı  pamuk  tarımı  yapılama-  rildiği sulak alanların sıtma hastalığına neden olması, pirinç
                                       maktadır.
                                                             üretim açığımızın kapatılmasındaki en önemli engeller olarak
                                                             görülmektedir.
                                                                                                   137
   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144