Page 139 - Coğrafya 11 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 139
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü COĞRAFYA 11
CEVAP ANAHTARLARI
Yönergeönerge
Etkinlik No.: 32 2. Y
Yönerge 1. Kesilen hayvan sayısının yıllara göre değişimi düzensiz bir
şekilde gerçekleşmiştir. 1991 yılı, yaklaşık 11,3 milyon baş ile
1. Rize’de iklim özelliklerine bağlı olarak her mevsim bol yağış gö- en çok hayvanın kesildiği; 2003 yılı ise yaklaşık 5,8 milyon
rülmesi ve topraktaki kireç oranının düşük olması, çay tarımı baş ile en az hayvanın kesildiği yıl olmuştur. Kesimi yapılan
için uygun koşulların oluşmasını sağlamıştır. Çukurova’da ise koyun sayısı 7,9 milyon baştan 5,1 milyon başa gerilerken ke-
Akdeniz ikliminin yanı sıra alüvyal toprakların varlığı ve ara- simi yapılan sığır sayısı ise 2,2 milyon baştan 3,6 milyon başa
zinin düz olması, tarımsal faaliyetler için uygun koşulların oluş- yükselmiştir.
masını sağlamıştır.
2. Kars'ta kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesi, çayır ve me- 2. 1991 yılında 310 bin ton et, 2,2 milyon baş sığırın kesimin-
raların geniş yer kaplaması ve yaz mevsiminde yeşil kalması den elde edilmiştir. Bunun sonucunda et verimi, sığır başına
çiftçileri hayvancılık faaliyetlerine yönlendirmiştir. yaklaşık 140 kg olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında ise 1,015
milyon ton et 3,6 milyon baş sığırdan elde edilmiştir. Bunun
sonucunda et verimi, sığır başına yaklaşık 281,9 kg olarak ger-
3. Seracılık faaliyetlerinde verimi artırmak için üretim yapılan çekleşmiştir. Bunun başlıca nedeni, ülkemizde özellikle son
alanı örtü altına alma, toprağın bakımı, gübreleme, ilaçlama, yıllarda yerli ırklardan ziyade et verimi daha yüksek olan kül-
kaliteli tohum kullanımı gibi çalışmalar yapılmaktadır. tür ırkı büyükbaş hayvanların bakılmasıdır.
Etkinlik No.:33 Etkinlik No.: 34
1. Y 1. Yönerge
Yönergeönerge
1. 1. Ülkemizin ihtiyacını karşılayan tarım ürünleri domates, fındık,
Tarım Ürünü En Çok Yetiştirildiği İller İklim Bakımından Yetişme kırmızı mercimek ve patatestir.
Koşulları
Buğdaya tarımı; ilkbahar ve son- 2. Buğday üretimi özellikle iklim koşullarına bağlı olarak yıllara
bahar mevsimlerinin yağışlı, yaz göre farklılık göstermektedir. Bazı yıllarda yaşanan yağış azlı-
mevsiminin ise kurak geçtiği iç ğı ve kuraklık verim üzerinde etkili olmakta ve yeterlilik oranı
Konya, Ankara, Tekirdağ, kesimler ile karasal iklim özel- düşmektedir.
Buğday Diyarbakır, Sivas, Adana ve likleri gösteren step bölgelerde
yaygın olarak yapılmaktadır. Yaz
Eskişehir mevsiminde yağış alan Doğu
Karadeniz kıyıları hariç ülkenin 3. Ülkemizin tüketim ihtiyacını karşılamada yetersiz kalan tarım
her yerinde buğday üretilebil-
mektedir. ürünleri ayçiçeği, buğday, ceviz, çay ve yeşil mercimektir. Bu
tarım ürünlerinin üretimi teşvik edilebilir. Bunun yanı sıra bu
tarım ürünlerinde verim artışının sağlanabilmesi için kaliteli
tohum kullanımı, gübreleme, ilaçlama gibi modern tarım tek-
Çay tarımı; yıllık yağış miktarının nikleri uygulanabilir.
1200 mm’den fazla olduğu, yağı-
şın mevsimlere düzenli dağıldığı,
Çay Rize, Trabzon, Artvin, sıcaklığın genellikle 0 ºC altına
Giresun ve Ordu 4. Tarımsal üretim ile insanların beslenmesi için gerekli olan gıda
düşmediği, yıllık sıcaklık farkının
az olduğu bölgelerde yapılabil- maddeleri üretilmektedir. Bu nedenle ülkelerin beslenmeleri
mektedir. için gerekli olan tarımsal ürünlerde yeterliliği sağlamaları stra-
tejik öneme sahiptir.
2. Yönerge
Zeytin; ortalama sıcaklığın 15-25
ºC’lerde, yıllık yağış miktarının 1. En fazla ihraç edilen ürünler; sebzeler, üzüm ve turunçgiller-
Aydın, Balıkesir, Muğla, 650-800 mm civarında olduğu,
Zeytin Hatay, Manisa ve İzmir aşırı nemi ve sisi sevmeyen ama dir. Bu ürünler, ülkemizde gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler
ışığı çok seven bölgelerde verimli sonucu önemli miktarlarda yetiştirildiği için başka ülkelere sa-
bir şekilde yetiştirilmektedir. tılabilmektedir.
2. Verilen yıllar içerisinde ihracatının ithalatını karşılamadığı
ürünler muz ve pirinçtir. Muz; nemli ve tropik iklim özellikleri-
Pamuk bitkisi büyüme dönemin- ne ihtiyaç duyduğu için ülkemizde sadece Akdeniz kıyılarında
de suya, olgunlaşma döneminde
ise kuraklığa ve yüksek sıcaklığa yetişebilmektedir. Bu nedenle üretim miktarımız iç tüketimi-
ihtiyaç duyar. İç Anadolu’nun iç mizi karşılamadığı için muzu ithal ederiz. Pirincin elde edil-
Pamuk Şanlıurfa, Aydın, Hatay, ve doğu kesimlerinde düşük sı-
Diyarbakır, Adana, İzmir diği çeltik bitkisi ülkemizde sulamayla üretilmektedir. Sulama
caklıktan, Karadeniz kıyılarında
ise yaz kuraklığı olmamasından koşullarının yeterince gelişmemesi ve çeltik bitkisinin yetişti-
dolayı pamuk tarımı yapılama- rildiği sulak alanların sıtma hastalığına neden olması, pirinç
maktadır.
üretim açığımızın kapatılmasındaki en önemli engeller olarak
görülmektedir.
137