Page 160 - KİMYA-11
P. 160
KİMYA 11 Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
CEVAP ANAHTARLARI
2. Yönerge
Etkinlik No.: 33
1. Yönerge 1. K kabında d 2 noktasında
1. Donma noktası alçalma miktarı , çözeltinin molalitesi ile kri- L kabında d 3 noktasında
yoskopi sabitinin (Kd) çarpımı ile bulunur. Molalite ise etilen M kabında d 6 noktasında yükselme olur.
glikolün molünün kullanılan suyun kütlesine(kg) bölümü ile Osmoz olayında az yoğun ortamdan çok yoğun ortama su
bulunur. 1 mol etilen glikol 62 gramsa 310 gram etilen glikol geçişi olduğu için saf su olan bölgelerden diğer bölgelere
5 moldür. Kullanılan su ise 620x 10 kg dır. Donma noktası geçiş olur.
-3
alçalma miktarı 15 oC bulunur. Yani bu çözeltinin normal
donma sıcaklığı -15 oC dir. 2. d 6 ’daki yükselme en fazla olur. MgCl 2 çözeltisinde bulu-
2. Etilen glikolün kütlesi m gram, suyun kütlesi ise m x 10 kg nan tanecik sayısı diğerlerinden fazladır. (MgCl 2 3 tanecik
-3
olarak alınırsa işlemlerde m değerleri sadeleşir. Donma noktası vardır.)
alçalma miktarı 30 oC bulunur. Yani bu çözeltinin normal 3. d 6 > d 2 > d 3
donma sıcaklığı -30 oC dir. Sıvının yükselmesi, ardından osmotik basınç artışını da
3. Çözeltinin molal derişimi 2 katına çıktığında donma noktası getirir. Hangi noktada yükselme fazla ise orada osmotik
alçalma miktarı da iki katına çıkıyor. Yani derişim arttıkça, basınç en büyüktür.
çözeltinin donma noktası düşer.
4. Radyatörde, sadece su olsaydı 0 oC de donacaktı. Ancak, Etkinlik No.: 35
antifriz ile su karıştırıldığında, etilen glikol molekülleri su 1. Yönerge
moleküllerinin aralarına girerek, su moleküllerinin kristalize
olmasını engeller. Bu nedenle donma noktası düşer. Eğer, 1. d su = 1g/mL 1=m su /300 mL m su =300 g
sadece antifriz konulsaydı bu sefer de -13oC de donacaktı. Su Şekerin çözünürlüğünü bulmak için 100 g suda çözünen şekeri
molekülleri glikol moleküllerinin arasına girerek etilen gliko- bulmak gerekir.
lün kristalize olmasını engeller. Bu nedenle donma olayı -13 oC 300 g suda 33 g şeker çözünüyorsa
den de düşük sıcaklıklarda gerçekleşir.
2. Yönerge 100 g suda X g şeker
X.300=100.33
1. I. Çözeltide 0,3 mol iyon ile 300 ml çözelti hazırlanmıştır, X=100.33/300
toplam iyon derişimi 1 M dır. X=11 gram şeker çözünür
II. Çözeltide 0,6 mol iyon ile 100 ml çözelti hazırlanmıştır,
toplam iyon derişimi 6 M dır. Kaynamaya başlama sıcaklığı 2. Çözelti için kullanılan su miktarları suyun öz kütlesini
ise ( 100 + 6a ) oC olur. hesaplama formülünden hesaplanır.
III. Çözeltide 0,8 mol iyon ile 200 ml çözelti oluşturulmuş- d su = 1 g/mL Not: Suyun öz kütlesi 1 olduğu için ve-
tur, toplam iyon derişimi 4 M dır. Kaynamaya başlama 1=m su /250 mL rilen hacim miktarları ile kütle miktarı
sıcaklığı ise ( 100 + 4a ) oC olur. m su =250 g birbirine eşit olacaktır.
IV. Çözeltide 1 mol iyon ile 500 ml çözelti oluşturulmuştur,
toplam iyon derişimi 2 M dır. Kaynamaya başlama sıcaklığı 250 mL=250 g su
ise ( 100 + 2a ) oC olur. 330 mL =330 g su
2. Bir sulu çözeltinin kaynama noktası yükselmesi , çözeltinin 1 litre =1000 mL =1000 g su
molalitesi ile 0,52 sayısının (ebülyoskopi sabiti) çarpımı ile 2 litre =2000 mL=2000 g su
bulunur. Donma noktası alçalması ise, çözeltinin molalitesi Not: 1. soruda şekerin çözünürlüğü 33 g şeker / 100 g suda ola-
ile 1,86 sayısının (kriyoskopi sabiti) çarpımı ile bulunur. Bu rak bulunduğuna göre hesaplamalar buna göre yapılır.
nedenle donma noktası alçalma miktarı, kaynama noktası a. 100 g suda 11 g şeker çözünüyorsa
yükselme miktarından her zaman daha fazla olacaktır. 250 g suda X g şeker
Sonuç olarak, suyun donma noktasını 5 derece düşüren tuz, X.100=33.250
kaynama noktasını 5 dereceden daha az yükseltecektir. X=33.250/100
X=27,5 g şeker çözünür.
Etkinlik No.:34 Ancak soruda, 250 g suda 23 g çözündüğü verilmiştir.
1. Yönerge 27,5g > 23 g olduğuna göre bu çözelti doymamış çözeltidir.
1. Kaynama noktası yükseldiği için farklı bir değer verilmiştir.
Suya şeker katıldığında karışım oluşacağı için suyun kaynama b. 100 g suda 11 g şeker çözünüyorsa
noktası yükselecektir. Şeker molekülleri su moleküllerine tutu- 330 g suda X g şeker
nur, suyun buharlaşmasını ve kaynamasını geciktirir. Karışı- X.100=11.330
mın kaynamaya başladığı sıcaklık da yükselmiş olur. O yüzden X=11.330/100
X= 36,3 g şeker çözünür.
kaynama noktası yükselir. Ancak soruda, 330 g suda 38,5 g çözündüğü verilmiştir.
2. ∆T k =T k m.T 36,3 < 38,5 g
∆T=T i – T s 3,12=0,52.m.1
∆T =103,12 – 100 330 g suda 36,3 gram çözünmesi gerekirken 38,5 g şeker
∆T=3,12 °C m=6 molal çözündüğü için aradaki fark kadar şeker çöker .
38,5-36,5 =2 g şeker çöker.
m= n/ çözücü kütlesi (kg)
6 =n/ 1 c. 100 g suda 11 g şeker çözünüyorsa
n=6 mol 1000 g suda X g şeker
X.100=11.1000
n=m/M A
6=m/180 X=11.1000/100
X= 110 g şeker çözünür.
M=1080 g şeker=1,080 kg şeker kullanmıştır. Ancak soruda, 1000 g suda 100 g çözündüğü verilmiştir.
3. Kemal Bey’in çikolataya tuz katması, çözeltinin kimyasal ola- 110 > 100 g olduğuna göre bu çözelti doymamış çözeltidir.
rak donma noktasının düşmesinde etkili olmuştur.
160