Page 316 - Fizik 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 316

FİZİK 9                                           Ortaöğretim Genel Müdürlüğü


                                             CEVAP ANAHTARLARI
           3. Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir.  Etkinlik No.: 149
             Muhtemel cevaplar:                            Karbon ayak izi, her kişinin insani faaliyetleri sonucunda do-
                                                        1.
               Küresel ısınma nedeniy-                     ğada oluşturduğu karbondioksit miktarıdır. Yani her insanın
           No                     Önlemlere yönelik öneri  ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her bir ürün sonucun-
               le oluşabilecek değişiklik                  da atmosfere saldığı karbon miktarıdır. Her bir birey yaşadığı
                                 Elektrik enerjisinin üreti-  yere ve yaşam şekline göre farklı miktarda karbon salınımına
                                 minde fosil yakıtlar yerine   neden olur. Tüketilen gıda tipinden ulaşım şekline ve elektrik
                                 yenilenebilir enerji kaynak-  tüketimine göre herkesin karbon ayak izi farklıdır. Örneğin
               Fosil yakıtların kulla-                     araba kullanırken yakılan benzin, evi ısıtırken kullanılan enerji
            1  nılması nedeniyle sera   ları kullanılmalıdır. Enerji   ve tüketilen gıdaların üretim süreci, belirli bir miktar karbon-
               gazlarının artması  verimliliği yüksek elektrikli
                                 ev aletleri üretilmelidir.   dioksit salınımına neden olmaktadır.
                                 Ağaçlandırma çalışmaları
                                 arttırılmalıdır.          Karbon ayak izinde en büyük payı olan faktörler şunlardır:
                                   Isı yalıtımı ve serinletme   Enerji tüketimi: Ulaşım, endüstriyel işlemler, elektrik ve fosil
                                  sistemleri geliştirilmelidir.   yakıt kullanımı yüksek miktarda enerji tüketimine sebep ol-
                                  Yapılar ve giysiler daha açık   maktadır.
            2  Sıcaklığın artması  renklerde olmalıdır. Yangın-  Sanayileşme: 20. yüzyılın ortalarından itibaren sanayileşmeyle
                                  lara karşı önleyici tedbirler   birlikte karbondioksit salınımı kontrolsüz ve çok hızlı bir şekil-
                                  alınmalı ve söndürme tek-  de artmıştır ve artmaya da devam etmektedir.
                                   nikleri geliştirilmelidir.
                                                           Hayvancılık: Artan et tüketimiyle birlikte besi hayvanlarının
                                 Sel ihtimali olabilecek yerlere   seri üretime geçmiş olması atmosfere fazla miktarda metan
                                  selden korunma sistemleri   gazı salınımına neden olmaktadır.
               Oluşabilecek mevsim   yapılmalıdır. Sel riski yüksek
               değişiklikleri sonucunda   olan yerleşim yerlerinin uy-  Atık maddeler: Hangi işlem ya da aktivite sonucu olursa ol-
            3
               bölgesel olarak yağış   gun alanlara taşınması sağ-  sun, dünyadaki atık madde miktarı oldukça yüksek bir seviye-
               miktarının artması  lanmalıdır. Toprak kayması   dedir. Bu durum aynı zamanda dünyanın doğal kaynaklarına
                                  olabilecek yerler belirlenip   ve yaşam alanlarına da zarar vermektedir.
                                     tedbir alınmalıdır.
                                                           İnsan faaliyetleri: İnsanların günlük hayatlarında birçok işi
                                 İnsanlar su kullanımıyla ilgili   verimli ve hızlı bir şekilde yapma adına edindikleri alışkanlık-
                                  olarak bilgilendirilmelidir.   lar da karbon ayak izinde büyük bir paya sahiptir.
                                  Deniz suyunu arıtma ve de-
               Kullanılabilir suyun   polama sistemleri geliştiril-  Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşur: Birincil (doğrudan)
            4
               azalması           melidir. Çamaşır ve bulaşık   ayak izi ve ikincil (dolaylı) ayak izi.
                                  makineleri gibi cihazlar su   Birincil ayak izi, evsel enerji tüketimi ve ulaşım (söz gelimi ara-
                                   kullanımı daha az olacak   ba ve uçak) dâhil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından
                                   şekilde geliştirilmelidir.  ortaya çıkan doğrudan CO  emisyonlarının ölçüsüdür.
                                  Yeni tarım alanları oluştu-               2
                                 rulmalıdır. Sulama teknikleri   İkincil ayak izi, kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsün-
                                                           den yani bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla
                                  geliştirilmelidir. Bir sezonda
            5  Gıda üretiminin azalması  iki veya daha fazla ürün   ilgili olan dolaylı CO  emisyonlarının ölçüsüdür.
                                                                        2
                                   yetiştirebilme teknikleri         (climatechange.boun.edu.tr)  "Düzenlenmiştir."
                                     geliştirilmelidir.  2. Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir.
          Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 9 Ders
          Kitabı, sayfa 249-250.                        3.  Enerji tasarrufu yaparak ve bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek
                                                           karbon ayak izimizi azaltabiliriz.
                                                           •   Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
                                                           •   Doğru ışıklandırma kullanılmalı.
                                                           •   Klima yerine vantilatör kullanılmalı.
                                                           •   Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı.
                                                           •   Eşyalar, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilme-
                                                              li.
                                                           •   Diş fırçalama, bulaşık yıkama ve tıraş esnasında musluk
                                                              açık bırakılmamalı.
                                                           •   Daha az su tüketen teknolojik araçlar kullanılmalı.
                                                           •   Klozetlere asılan temizleme maddeleri kullanılmamalı.
                                                           •   Kimyasal temizlik maddelerinin tüketimi en aza indiril-
                                                              meli.
                                                           •   Bozuk tesisatlar onarılmalı.
                                                           •   Hortumla sulama ve yıkama yapılmamalı.


          316
   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321