Page 40 - Biyoloji 12 | 1.Ünite
P. 40

Bu  uygulamada  öncelikli  olarak  geni  klonlanmak  istenen  canlıya  ait
                                               DNA ve vektör olarak kullanılacak bakteri DNA’sı (plazmit) özel yön-
                                               temlerle saf olarak izole edilir. İzole edilen DNA’daki istenilen gen ve
                                               bakteri plazmiti aynı restriksiyon enzimi ile kesilir. Kesilen gen ve plaz-
                                               mit, uygun koşullarda DNA ligaz enzimi ile birleştirilir.
                                               Bu işlem sonucunda elde edilen DNA, rekombinant DNA olarak isim-
                                               lendirilir. Yeni özelliğe sahip plazmit tekrar bakteri hücresine aktarılır.

                                               Rekombinant bakteriler, uygun kültür ortamında çoğaltılır ve böylece
                                               istenen gen de klonlanmış olur (Görsel 1.39).

                                               Rekombinant DNA teknolojisi, günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisi
                                               için  hormon,  antibiyotik  ve  antikor  üretme  amacıyla  sıklıkla  kullanıl-
                                               maktadır.

                                               Özellikle rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak bitkilerde ürün veri-
                                               mi ve kalitesi artırılabilmektedir. Bu yöntemle bitkilerin soğuğa, kurak-
                                               lığa, virüslere ve yabani ot mücadelesinde kullanılan ilaçlara (herbisit)
                                               karşı dirençli olması sağlanabilmektedir. Ayrıca özellikle kültür bitkile-
                                               rinde tek bir doku hücresinden olgun bitkiler oluşturulabilmektedir.
                                               Tarımda biyoteknolojik çalışmalar, bitkilerin besin değerini ve kalitesi-
                                               ni artırmak için de kullanılmaktadır. Pirinç, buğday, soya fasulyesi ve
                                               yonca gibi bitkilere uygun genler aktarılarak besin değerlerinin yüksek
                                               olması sağlanmıştır.



                                                                                        İstenilen geni taşıyan
                                                                                        hücre
                                                     Bakteri      Plazmit
                                                                           Bakteri plazmiti
                                                                           ve istenilen geni
                                                                           taşıyan DNA’nın
                                                                           izole edilmesi



                                                                                       Plazmit ve istenilen geni
                                                    Kesilen genin DNA ligaz ile
                                                    plazmite yapıştırılması            taşıyan DNA’nın restriksiyon
                                                                                       enzimiyle kesilmesi

                                                                                           Elde edilen rekombinant
                                                                                           DNA’nın bakteriye
                                                                                           aktarılması


                                                                                  Rekombinant DNA içeren
                                                                                  bakterilerin çoğaltılması












                                                                Görsel 1.39: Bakteriden gen klonlaması



       1. ÜNİTE  54
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45