Page 47 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 47

Öneri
                           İnsan vücudu uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah güne başlama arasında
                      yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Kahvaltı yapılmadığında vücut daha önce depoladığı besin maddelerini
                      kullanmaya başlar ve bu nedenle hastalıklar karşısında direnci düşer. Sabah kahvaltı yapılmazsa bireyde
                      yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı gibi sıkıntılar yaşanabilir. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi
                      düşürür. Bu sorunları yaşamamak ve zinde olmak için güne kahvaltı ile başlamak gerekir.





                      Okuma Metni

                                       TARHANANIN TÜRK BESLENME KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ


                          Tarhana; buğday unu, buğday kırması ve irmiğin karışımı veya bunlardan biri kullanılarak yoğurt,
                      biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun mayalandıktan sonra kuru-
                      tulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilir (Görsel 1.70). Tarhana içerdiği protein, vitamin ve mineraller
                      nedeni ile her yaş grubu için önemli bir besindir.
                          Türk damak zevkine uygun olması, kuru hâldeyken oldukça uzun süre saklanabilmesi, üretiminin ve
                      pişirmesinin kolay olması ve besin ögeleri açısından zengin olması gibi özellikleri dikkate alındığında bu ge-
                      leneksel besinimiz üzerinde daha fazla durmak gerekmektedir. Bir Türk atasözünde tarhananın bu özellikleri
                      vurgulanırcasına: “Çay iç damı dolaş, tarhana iç dağı dolaş.” denilmektedir (Görsel 1.71).
























                        Görsel 1.70: Tarhananın yapılışı           Görsel 1.71: Tarhana çorbası


                          Tarhananın mayalanması sırasında ortamdaki protein, karbonhidrat ve yağ gibi ögelerin bakteri kül-
                      türleri tarafından ön sindirime tabi tutulması; tarhananın daha kolay sindirilmesi ve daha besleyici özellik
                      kazanmasını sağlamaktadır.
                          Tarhananın glisemik indeksi tatlılara göre düşüktür. Glisemik indeks, besinlerin vücuda alındığında kan
                      şekerini yükseltme hızını ifade eden indekstir. Glisemik indeksi yüksek besinler, kan şekerini birden yükseltir-
                      ken glisemik indeksi düşük besinler, kan şekerini yavaş yükselterek özellikle şeker hastalığına karşı koruyucu
                      etki sağlar. Ayrıca tarhananın probiyotik özellikte olduğu düşünülmektedir. Probiyotikler; besinlerle belirli
                      miktarlarda alındığında bağırsak florasını dengeleyip insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikro-
                      organizmalardır. Tarhana içerdiği lif ile kanın kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olur ve
                      kolon kanseri riskini azaltır.



                                                                                          Ayşe Özfer Özçelik, Yahya Özdoğan Makalesi
                                                                                  Tarhananın Türk Beslenme Kültüründeki Yeri ve Önemi
                                                                                                                  (Düzenlenmiştir.)






                                                                                                          59
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52