Page 44 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 44

2. Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu Besinler

               Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarla et, tavuk, balık, yu-
           murta, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi besinler bu grupta yer
           alır (Görsel 1.64). Bu besinler protein, demir, çinko, fosfor ve mag-
           nezyum gibi minerallerin yanı sıra A ve B vitamini içerir.


                Başlıca Görevleri
                 •  Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde görev
                   alan besinlerdir.
                 •  Kan yapımı için gerekli olan en önemli besin ögeleridir.
                 •  Sinir sistemi, sindirim sistemi ve cilt sağlığında görev alan
                   besin ögeleri en çok bu grupta bulunur.
                 •  Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında da en önemli be-
                   sin grubudur.                                           Görsel 1.64:  Et, yumurta ve kuru baklagil
                                                                           grubu bazı besinler


          3. Sebze ve Meyve Grubu


               Bitkilerin beslenme açısından gıda değeri taşıyan her türlü kıs-
          mı bu grup altında toplanır (Görsel 1.65). Folik asit (B  vitamini), A
                                                          9
          vitamininin öncü maddesi olan beta-karoten, B, C, E vitamini, kalsi-
          yum, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengindir. Ayrıca
          bu besinlerin lifli yapısı sindirimi kolaylaştırır. Kuvvetli antioksidan
          özelliğe sahip bir besin grubudur.

               Başlıca Görevleri
                 •  Büyüme ve gelişmeye yardım eder.
                 •  Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar.
                 •  Cilt ve göz sağlığı için temel ögeler içerir.
                 •  Diş ve diş eti sağlığını korur.
                 •  Kan yapımında görev alan ögeler bakımından zengindir.
                 •  Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkilidir.
                 •  Doygunluk hissi sağlar.
                 •  Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalık-  Görsel 1.65:  Sebze ve meyve grubu bazı
                  ların  (kalp  damar  hastalıkları,  hipertansiyon,  bazı  kanser   besinler
                  türleri) oluşma riskini azaltır.
                 •  Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.




          4. Ekmek ve Tahıl Grubu

               Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf gibi tahıllar ve bunlardan
          yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde
          yer alır (Görsel 1.66).
               Başlıca Görevleri
                 •  Tahıl ve tahıl ürünleri; vitaminler, mineraller, karbonhidrat-
                  lar (nişasta, lif) ve diğer besin ögelerini içermesi nedeniyle
                  sağlık açısından önemli besinlerdir.
                 •  Tahıllar protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük ol-
                  makla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt ve yumurta gibi
                  besinlerle bir arada tüketilerek protein kalitesi artırılabilir.
                                                                           Görsel 1.66:  Ekmek ve tahıl grubu bazı
                                                                           besinler



            56
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49