Page 17 - Fen Lisesi Kimya 9 | 1. Ünite
P. 17

KİMYA BİLİMİ


               b) Kimya ile İlgili Alanlar
                  Bilindiği üzere kimya birçok disiplin ve sektörle ilişkilidir. Teknolojik de-
               ğişim ve gelişmeler her alanda olduğu gibi kimya alanında da ilerlemeler
               sağlamaktadır. Ayrıca çağın gereksinimleri de bu durumu mecbur kılmak-
               tadır. Bu bölümde bu ilişkiler ayrıntılı olarak aktarılacaktır.


               İlaç
                  Canlılar üzerinde göstermiş olduğu etki ile bir hastalığın teşhis ve te-
               davisinde rol oynayan kimyasal preparatlara ilaç denir (Resim 1.30). İlaç-
               lar katı, sıvı, jel olmak üzere üç formda üretilir. İlaç üretimi kimya disiplini
               olan “farmakoloji”nin alanına girer. İnsan ve hayvan hastalıklarının yanın-
               da bitkilerde oluşan hastalıkları yok etmek için de ilaçlar kullanılır. İlaçla-
               rın bilinçsizce kullanılması; bağımlılığa, sağlığın bozulmasına yol açar ve
               ülke ekonomisine zarar verir. Günümüzde kanser ve diğer hastalıklarla
               mücadele için ilaç araştırmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.
                  İlaç üretimi, eski çağlarda yaşamış olan simyacılar dönemine kadar
                                                                                  Resim 1.30: İlaç
               uzanır.  Simyacılar  çevrelerindeki  birçok  bitkiyi  toplayarak  çeşitli  ilaçlar
               üretmişlerdir. Ürettikleri ilaçları tedavi amaçlı kullanmışlardır.

                                                                                        BİLGİ KUTUSU
               Gıda
                  Kimyanın uğraş alanlarından biri de gıda sektörüdür. Besin; canlıla-
               rın büyümesi, gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için gerekli olan mad-            C     Na
               delerdir. Canlılar; sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için farklı türde besin
               maddelerini, ihtiyaç duydukları oranlarda almalıdır. Bu tür beslenmeye
               dengeli beslenme denir.
                  Gıda kimyası; besinlerin bileşenlerini, yapılarını ve bunlarda meydana
                                                                                    Sodyum benzoat
               gelen değişimleri inceleyen bilim dalıdır. Gıda kimyası gıdaların hazırlan-
               ması, işlenmesi, korunması, ambalajlanması, depolanması gibi teknolo-  Vücudun toksit temizleyicisi-
               jileri içerir. Gıdaların içerisinde çok sayıda kimyasal madde bulunur. Bu   dir. Ancak aşırı tüketimi sağ-
               maddelerin her birinin organizmada işlevsel görevleri vardır. Gıdalardaki   lık sorunlarına neden olur.
               kimyasal maddeler doğal ve yapay yolla üretilmektedir. Çok iyi bir antiok-
               sidan olan sodyum benzoat yapay olarak üretilir ve bazı hazır gıdalarda
               gıda koruyucusu olarak kullanılır. Sodyum benzoat; kuru erik, sarımsak,
               tarçın gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunmaktadır.
                  Gıdaların  albenisini  arttıran  renklendiriciler,  aroma  artırıcılar,  lezzet
               vericiler, pH düzenleyiciler gibi kimyasallar yapay olarak kimyacılar ta-
               rafından üretilmektedir. Zeytinyağı, buğday, protein içeren gıdaların vb.
               üretimi gıda kimyasının ilgi alanıdır (Resim 1.31 a, b, c, d).



                                                                                    Resim 1.31: a) Buğday














               b) Gıda analizi                   c) Protein içeren gıdalar        d) Zeytinyağı










         28                                                                                                       29
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22