Page 164 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 164
6. ÜNİTE
UYGULAMA
Aşağıdaki işlem basamaklarını takip ederek çalışmanızı tamamlayınız.
Görsel 6.24: Kurutma
İşlem Basamakları
1. Biçimlendirmesi biten kupa tasarımını zarar görmeyecek şekilde uygun bir yere kaldırınız.
2. Çalışmanızın klima, rüzgâr gibi etkenlere maruz kalmaması için uygun bir ortam hazırlayınız.
3. Çalışmanızı naylon örtüyle kapatarak kurumaya bırakınız.
4. Belirli aralıklarla naylon örtüyü açarak havalandırınız.
5. Çalışmanızı fırında zarar görmeden pişmesi için uygun ve yeterli kuruluğa gelmesini takip ediniz.
Kullanılacak Malzemeler
Seramik kupa, naylon örtü
6.3.2. Çalışılan Kilin Türüne Uygun Bisküvi Pişirimi
Şekillendirilmiş ve kurutulmuş ürünün nem ve suyundan uzaklaştırılarak dayanıklılığının artırılması için sırlan-
madan önce pişirilmesine bisküvi pişirimi denir. Fiziksel suyunu kurutma aşamasında kaybeden ürünün bisküvi
pişirimi ile de kimyasal suyu formdan uzaklaştırılır.
Bisküvi pişirimi, kullanılan kilin cinsine, pişirimi yapılacak ürünün cinsine göre farklılık
gösterir. Fırının şekli, çalışma prensibi, pişmeyi sağlayan ateşin durumu ve kullanılan
yakıta göre pişirim sağlanır. Elektrikli fırın ve gazlı fırın seramik ürün pişiriminde
tercih edilen fırın türlerindendir. Elektrikli fırın özellikle bisküvi pişiriminde, fırın iç
ısısı kontrolünü sağlamada kolaylık sağlaması sebebiyle tercih edilir (Görsel 6.25).
Bunların yanında alternatif pişirim tekniklerinden olan açıkta pişirim ilkel çömlekçilikte
kullanılan ve günümüzde de kullanılmaya devam eden bir pişirim tekniğidir.Diğer
alternatif pişirim teknikleri de çukurda pişirim, isli pişirim, raku pişirimi, sagar pişirimi,
tuz pişirimi ve çadır pişirimidir. Bisküvi pişirimi yapıldıktan sonra formlar üzerinde
artistik efektler yaratmak amacı ile kullanılan pişirim teknikleridir. Aralıklı çalışan fırın
ve sürekli çalışan fırın pişirimleri ise seri üretim için seramik fabrikalarında kullanılır.
Pişirimin amacı, ısı yalıtımı ile bünyede değişiklik sağlamaktır. Pişirme işlemi; sırasıyla
fırının doldurulması, ön ısıtma, sürekli ısıtma, pişirme ısıtması, soğutma ve fırını boşalt-
ma aşamalarından oluşur. Bisküvi pişirimlerinde fırın diyagramlarında yer alan zaman
ve ısı artışı basamaklarına dikkat edilmelidir. Fırın ısısının özellikle 600 C’lere kadar
o
6-7 saat aralığında çıkması bisküvi işleminin sağlıklı yürütülmesini sağlar. Bu aşamalar
sonucunda ilk pişirim olan bisküvi pişirimi seramik ürüne dayanıklılık kazandırır. Görsel 6.25: Bisküvi pişirimi
162

