Page 165 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 165
SERAMİK SANATI
o
o
o
Seramik killerinin 850-1100 C aralığında, döküm kilinin 1000-1050 C aralığında, porselen kilinin 1000 C ve
stoneware kilinin ise 1050-1100 C’de bisküvi pişirimi yapılır. Pişirme işle minden sonra kilin hacmi küçülür,
o
rengi değişir. Ürünün yüzeyi kolayca sır kalınlığı alacak kadar gözeneklidir.
Fırınlama işlemi, fırının hacmine göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle iki gün sürer. Birinci gün ürünler
fırına yüklenir. İkinci gün, fırınlama işlemi belirli bir sıcaklık çizelgesi izlenerek yapılır. İşlem yapılan fırının türü
kadar sıcaklığı da önemlidir. Fırın sıcaklığını kontrol etmek için pirometre kullanılır. Fırının büyüklüğüne göre
hedeflenen sıcaklığa ulaşmak 8-10 saat sürer. Fırınlama işlemi bittikten sonra sıcaklık çok yavaş düşürülmelidir.
Sıcaklık düşürülmeden fırının açılması ısı dengesizliğine neden olur, bu durum hem ürünün hem fırın rafının
çatlaması veya kırılmasına yol açabilir. Bu nedenle fırın soğuyana kadar hatta fırın yeteri kadar soğumuş olsa
bile ürün çıkartılmadan en az 30 dakika daha beklenmelidir. Ürünleri çıkarırken gerekli iş güvenliği önlemleri
alınmalı, mutlaka ısıya dayanıklı koruyucu eldiven kullanılmalıdır.
UYGULAMA
Aşağıdaki işlem basamaklarını takip ederek çalışmanızı tamamlayınız.
Görsel 6.26: Bisküvi pişirimi
İşlem Basamakları
1. Kurutma işlemi biten kupayı diğer ürünlere temas ettirilmeden fırına yerleştiriniz.
2. Pişirme işlemi için belirlenen sıcaklıkta ön ısıtma, sürekli ısıtma ve pişirme ısıtması takibini yaparak ürü-
nün bisküvi pişirimini gerçekleştiriniz.
3. Pişirme işlemi bittikten sonra fırının soğumasını bekleyiniz.
4. Soğuyan fırını açıp içindeki ürünleri dikkatli bir şekilde boşaltınız.
Kullanılacak Malzemeler
Seramik kupa, seramik fırını
163

