Page 288 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 288

EK 4: Kimya 9 (9.3.3.1.-Anlama) Ders Planı Örneği            Öğretim Programı Okuryazarlığı


                   ETKİNLİK 2
                   Etkinliğin adı: İyonik bileşikler

                   Etkinliğin amacı: İyonik bağın bileşiklere kazandırdığı özellikleri keşfetme                Süre: 10 dakika
                   Uygulama Aşaması

                   Günlük yaşamın birçok alanında iyonik bağ ile oluşan iyonik bileşikler yer almaktadır. Gıda üretiminde kulla-
                   nılan yemek tuzu, kabartma tozu ve sönmüş kireç iyonik bileşiklere örnektir. Bu bileşiklerden bazılarının gö-
                   rünümleri ve yapı özellikleri görsellerle verilmiştir. Görsellerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

















               2-KEŞFETME  Görsel 1: Yemek tuzunun kristal örgü yapısı  Görsel 2: Yemek tuzunun birim hücre modeli




















                                  Görsel 3: Sönmüş kireç               Görsel 4: Kabartma tozu




                   a)  İyonik bileşiklerin neden moleküllerden oluşmadığını açıklayınız.
                   b)  İyonik bileşiklerde iyonlar birbirlerinin etrafına nasıl dizilirler?

                   c)  İyonik bileşikler oda koşullarında hangi hâlde bulunurlar?
                   ç)  İyonik bileşiklerin erime noktalarının neden yüksek olduğunu açıklayınız.






               Bu etkinlik “9.3.3.1. İyonik bağın oluşumunu iyonlar arası etkileşimler ile ilişkilendirir.” kazanımı için yapılan “b. İyonik bileşiklerin
               yapısal birimleri ile molekül kavramının karıştırılmamasına vurgu yapılır.” açıklamasının bir gereği olarak hazırlanmıştır. Etkinlik
               kapsamında sorulan soruların bu açıklamaya hizmet etmesi amaçlanmıştır.





                                                                                                        287
                                                                                                         287
                                                                                                         287
   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293