Page 252 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 252

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 11


                                                CEVAP ANAHTARLARI
             5.  Olası cevap (1): Evet, kısmen düşünebilirim. Metinde verilen bil-    Etkinlik No.: 17 - Görüntü Oluşturma Araçları
               giler doğrultusunda kaygı bozukluğu ve depresyon yaşayan fare-
               lerin bağırsaklarında Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium   1.  İnsan gözünün merceği fotoğraf makinesi lensiyle, gözün iris ya-
               longum bakteri türlerinin düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir.   pısı diyaframla, göz bebeği diyafram açıklığıyla, gözün retinası da
               Tıpkı otizmli farelerde yapıldığı gibi dışarıdan probiyotik takvi-  fotoğraf makinesindeki görüntü sensörü veya fotoğraf filmiyle
               yesi şeklinde Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum   benzerlik göstermektedir.
               bakteri  kültürü  depresyonlu  farelere  verilerek  bağırsaklarında   2.  Kornea, mercek, gözün ön ve arka bölümünü dolduran saydam
               bozulmuş olan mikrobiyota dengesi tekrar sağlanabilir. Çeşitli   sıvılar retina üzerine odaklamada işlev görür.
               testlerle depresyon durumunun ortadan kalkıp kalkmadığına   3.  İnsan, göz merceğinin şeklini değiştirerek odaklama yapar. Mer-
               bakılabilir. Ancak prebiyotik beslenme hakkında bilgi verilmediği   cek ışığı kırarak retinaya odaklar. Mercek kalınlaştıkça ışığın kı-
               için depresyonlu farelerin iyileşmesi hakkında bir şey söylenemez.   rılması daha fazla olur. Yakındaki bir nesneye bakarken merceği
               Olası cevap (2): Hayır, düşünmüyorum. Otizmli farelere probi-  kontrol eden kirpiksi cisim kasları kasılır. Mercek bağları gevşer.
               yotik tedavi uygulandığında olumlu sonuç alınmış olabilir. Ancak   Böylece esnek olan mercek kalınlaşır ve yuvarlaklaşır. Merceğin
               aynı durum depresyonlu fareler için geçerli olmayabilir.   ışık kırıcı özelliği artar. Mercek inceldikçe de ışığı kırma özelliği
                                                              azalır. Uzaktaki bir nesneye bakarken merceği kontrol eden kir-
              Etkinlik No.: 16 - Tüm Vücudu Örterim           piksi cisim kasları gevşer. Mercek bağlarını gerer. Böylece mercek
             1.  Epidermis tabakasının kalınlığı vücudun her bölgesinde aynı değil-  incelir ve yassılaşır. Bu değişimlere göz uyumu denir.
               dir. Vücudun fazlaca basınca maruz kalan el ayası (avuç içi) ve ayak   4.  Gözün önüne yandan yaklaştırılan bir nesnenin önce şekli daha
               tabanı gibi vücut kısımlarında epidermis tabakası oldukça kalındır.   sonra rengi ayırt edilir. Çünkü görüntü ilk olarak sarı beneğin
               En ince epidermis tabakası ise göz kapaklarında bulunmaktadır.   çevresindeki çubuk reseptörlerle alınır. Gözün optik ekseninde
             2.  Dermis tabakasında ağrı reseptörleri, mekanoreseptörler, termo-  ise en net ve keskin görüş elde edilir. Çünkü koni reseptörler en
               reseptörler ve basınç reseptörleri bulunur. Sinir uçları ağrı resep-  yoğun olarak sarı beneğin merkezinde bulunur.
               törü olarak görev yapar ve dokunma, aşırı sıcak ve iltihaplanmaya   5.  İristeki halkasal düz kaslar göz bebeğinin genişliğini kontrol ederek
               karşı duyarlıdır. Meissner (maysner) cisimcikleri ve Merkel disk-  gözün içine girecek ışık miktarını ayarlar. Bu kaslar gevşediğinde
               leri mekanoreseptör olarak görev yapar ve dokunmaya karşı du-  göz bebeği büyür, kasıldığında küçülür. Diyafram yapısındaki açık-
               yarlıdırlar. Krause (kırause) cisimciği ve Ruffini (rufini) cisimciği   lığın azaltılıp artırılmasıyla makineye giren ışık miktarı ayarlanır.
               ise termoreseptör olarak görev yapar. Krause cisimciği soğuğu,   Bu açıdan göz bebeğiyle benzerlik göstermektedir. Göz bebeğinin
               Ruffini cisimciği ise sıcağı algılar. Pacini (paçini) cisimciği ise ba-  genişliği yalnızca ışığın varlığında değil; korku, heyecan, ilgi ve cin-
               sınca karşı duyarlıdır.                        sel çekim gibi içinde bulunulan duygusal duruma göre de değişebi-
             3.  Meissner cisimciği ve Merkel diskleri dokunma reseptörleri ola-  lir. Bu açıdan diyafram yapısından farklılık gösterir.
               rak görev yapmaktadır. Parmak uçlarında ve dudaklarda daha yo-  6.  Görüntü sensörünün ışığın farklı dalga boylarını soğurma özelli-
               ğun olarak bulunmaktadır. Bebeklerin görme duyusu bir yaşına   ği, gözün sarı beneğinin merkezinde çokça bulunan koni reseptör
               girene kadar çok gelişmediğinden dokunma duyusu ile cisimleri   hücreleriyle benzerlik göstermektedir. Koni hücrelerini uyarmak
               algılarlar.                                    için daha fazla ışık gerekir ve gün ışığında renkleri ayırt etmemizi
             4.  Deride bulunan epitel doku hücreleri devamlı olarak yenilendik-  sağlar.
               leri için sürekli ve hızlı bir biçimde bölünür. Dış etkilere en fazla     Etkinlik No.: 18 - Koku Duyusu ve Yaşam
               maruz kalan organımız derimizdir. Kansere neden olan (kanse-
               rojen) U.V. ışınları, radyasyon, kimyasal maddeler, hava kirliliği   1.  Koku duyusu beslenme davranışlarını düzenler, çevresel tehli-
               vb. etkenlere daha fazla derinin maruz kalması hücre bölünmele-  kelerin algılanmasını sağlar, insanın sosyal davranışlarında rol
               rinin kontrolden çıkmasına ve deride kanserleşmeye neden olur.   oynar. Koku duyusu insanın yaşadığı çevreyle bağlantı kurması-
             5.  a) Deride bulunan melanosit hücrelerinden sentezlenen melanin   nı sağlayan ve yaşamını kolaylaştıran en önemli duyulardandır.
                 pigmenti deriye rengini verir.               Mesela hafızayla bağlantılıdır. Yitirildiği zaman sadece yemek
                                                              yeme zevki kaybedilmez, hiçbir yer hiç kimse tanıdık gelmeye-
               b) Hipofiz bezinden salgılanan MSH melanosit hücrelerini uya-  bilir. Öyle ki koku alma bozukluğu olan insanlar yaşamı tehdit
                 rarak deriye rengini veren melanin pigmentinin salgılanmasını   eden bazı durumlara karşı savunmasızdırlar. Mesela evlerindeki
                 arttırır.                                    gaz kaçağını fark edemezler, gıdaların bozulup bozulmadığını
               c) Albinoluk, melanosit hücrelerinden melanin pigmentinin az   anlayamazlar.
                 üretilmesi veya hiç üretilmemesinden kaynaklanan bir genetik
                 mutasyondur.                              2.  Tat alma duyusu, koku alma duyusuna bağlıdır. Eğer koku alma
                                                              duyusunu kaybederseniz yemeğin tadını iyi alamaz hatta bazı tat-
             6.  Deride bulunan ter bezleri, yağ bezleri ve kan damarları vücut   ların tamamen kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Çoğu tatlar koku
               ısısının sabit tutulmasında etkin rol oynar.   duyumuz tarafından tanınır. Örneğin sarımsaklı bir yemek yer-
             7.  Krause ve Ruffini cisimcikleri deride bulunan termoreseptörler-  ken burnunuzu tıkarsanız veya nezleyken böyle bir yemek yerse-
               dir. Termoreseptörler derinin her bölgesinde aynı sıklıkta bulun-  niz yenilen yemeğin tatlı veya ekşi olduğunu ayırt edebilirsiniz.
               maz. Isıya alışır ve çabuk yorulurlar.  Isının organizmalar için bir   Fakat sarımsak kokusunu algılayamayabilirsiniz. Bunun nedeni,
               konfor sınırı bulunur. İnsan için bu sınır 20  C’dir. Bu sınırın   sarımsağın bilinen kokusunun büyük kısmının koku reseptörleri
                                             0
               üzerindeki ısı değerleri sıcaklık, altındaki ısı değerleri soğukluk   tarafından değerlendirilmesidir.
               duyusunu uyandırır. Isı konfor sınırında sıcaklık ve soğukluk du-  3.  Koku reseptörleri uzun süre aynı kokuya maruz kaldığında im-
               yusunun uyarılmaması alışma nedeniyledir. Bu nedenle belirli bir   puls üretimini azaltır ve durdurur. Bunun sonucunda ortama
               süre sıcak ve soğuk sularda bekleyen ellerdeki Krause ve Ruffini   yayılan koku hissedilmez. Bu durum koku adaptasyonu olarak
               cisimcikleri alışmış ve yorulmuş oldukları için ılık suyu sağ el sı-  tanımlanabilir. Merkezî sinir sisteminin kokuyu öğrenmesi söz
               cak, sol el soğuk olarak hissetmiştir.         konusudur. Ortama yeni bir koku yayıldığında duyu hücreleri bu
             8.  Mikroorganizmaların vücuda girmesini önleyerek vücut savun-  kokuyu algılayabilir.
               masında görev alır. Metabolizma artıklarının ve toksinlerin vü-  4.  Koku duyusu, en çabuk yorulan duyudur. Bu sayede işleri nede-
               cuttan uzaklaştırılmasında görev alır (boşaltım). Fiziksel ve kim-  niyle uzun süre kötü kokulu ortamlarda bulunan insanlar koku-
               yasal etkilere karşı koruma sağlar. Yağ depo eder.  dan rahatsızlık duymazlar  ya da bulunmak zorunda oldukları
                                                              kötü kokulu ortamlarda fazla zorlanmazlar.


                                                                                                   249
   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257