Page 253 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 253

BİYOLOJİ 11                                     Ortaöğretim Genel Müdürlüğü


                                             CEVAP ANAHTARLARI
          5.  İnsanda kokuyu algılayan tek bir koku alıcı sinir yoktur. Çok fazla   5.   Kulak zarının yüzey alanı ile oval pencerenin yüzey alanını oranla-
            olduğu tahmin edilen koku sinirlerinin birkaçını bir koku uyarır-  dığımızda (55 mm /3,2 mm ) kulak zarının yüzey alanı 17 kat daha
                                                                      2
                                                                            2
            ken diğer bir koku başka sinirleri uyarabilir.  büyüktür. Yüzey alanının, dış kulağın sonundan iç kulağın başlan-
          6.  Vücut kokularının farklı olması kısmen genetiğe bağlıdır. Çünkü,   gıcına doğru giderek azalması ve kulak kemiklerinin titreşmesiyle
            vücudumuzun ürettiği molekül tiplerine ve miktarlarına gene-  ses dalgaları iç kulağa daha fazla basınç uygular. Bu durum sesin
            tiğimiz karar verir. Vücudumuzun farklı bölgeleri kendi değişik   havadan sıvı ortama etkin bir şekilde iletilmesi için avantaj sağlar.
            moleküler salgılarını üretirler ve farklı tür mikroorganizmalara     Etkinlik No.: 20 - Tatlı Hayat
            ev sahipliği yaparlar. Bunlar da birleşerek kişiye özgü kokuları
            ortaya çıkarır. Anne kokusu, bebek kokusu, sevdiğin insanın ko-  1.  Tat alma bozuklukları, bireylerin tat alma kalitesini etkiler. Bazı
            kusu gibi toplumda yerleşmiş koku tanımlamaları vardır. Ayrıca   hastalıklar (diyabet, reflü...), sigara kullanımı, alkol kullanımı, ilaç
            vücut salgıları dolayısıyla kokusu kızgınlık, endişe ya da mutluluk   kullanımı, yaşlılık, hamilelik, ağız ve diş sağlığı bozuklukları, ke-
            anlarında değişebilir.                         moterapi gibi nedenler de bireylerin tat alma kalitesini etkilemek-
          7.  Koku körlüğü de denilen bu durum, koku alamama nezle, grip   tedir. Ayrıca besinin tadının farklı algılanmasında besinin sıcaklığı,
            alerji gibi nedenlerle ortaya çıkıp geçici olabilir. Bazen de büyü-  görünüşü, rengi, kokusu ve kişinin koku alma kalitesi de etkilidir.
            müş geniz-burun etleri, burun eğrilikleri, burun içik anatomik   2.  Tat ve koku duyusunun algılanmasını sağlayan reseptörler kemo-
            bozukluklar ve sigara kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkıp kalıcı   reseptörlerdir. Kemoreseptörlerin uyarılması için tadı veya koku-
            olabilir. Her iki şekilde de alınan havanın koku alma bölgesine   su alınacak maddelerin çözünmüş ve belli bir yoğunlukta olması
            ulaşması etkilenir. Sonuç olarak koku alamayan insanlar yedik-  gereklidir. Bunu kanıtlamak amacıyla hazırlanabilecek deneyde
            lerinin tadına varamayacakları ya da hoşlandıkları kokuları ala-  sınıftan 2 öğrenci seçilir. Öğrencilerden bir tanesinin dili steril
            mayacakları için pek çok şeyden keyif alamayacaklardır. Ayrıca   peçete yardımıyla iyice kurutularak dilinin üzerine kuru toz şeker
            kötü kokuları ile ayırt edilebilen tehlikelere de açık olacaklardır.   serpilir. Diğer öğrencinin diline ise bir işlem uygulanmadan şe-
            Mesela gaz zehirlenmesi gibi.                  kerli su çözeltisi bir fırça yardımıyla değdirilir. Her iki öğrenciden
          8.  Olası cevap: Malzemeler: Bir miktar haşlanmış bezelye, nohut ve   de elde edilen sonuçlar değerlendirilir.
            fasulye, çamaşır mandalı, göz bandı.         3.  Tat alabilmek için gerekli bir eşik değeri vardır. Bu değerin altında
            Burnumuzu mandalla kapatıp besinleri görmemek için göz ban-  kalan %0,01’lik çözeltiden tat alınamamıştır. Diğer çözeltilerden
            dını takalım. Arkadaşımızın yardımıyla hepsi eşit derecede haş-  ise tat alınabilmiştir.
            lanmış şekillerinden dolayı ayırt etmemek için biraz da ezilmiş   4.  Evet, katılıyorum. İnsan dili gün içinde çok sıcak, çok soğuk gibi
            bezelye, fasulye ve nohuttan tadalım. (Aynı deney patates, armut   etkilere maruz kalmakta ve dil üzerinde bulunan kemoreseptörler
            ve elma ile de yapılabilir.)                   bu durumdan etkilenmektedir. Fakat dili oluşturan epitel doku
            Ağzımız ve burnumuz içeriden bir hava kanalıyla birbirine bağ-  hücreleri kendilerini hızlı bir şekilde mitoz bölünmeler geçirerek
            lıdır. Besini ağzımızda çiğnerken koku molekülleri içerideki ka-  yenileme özelliğine sahiptir.
            naldan  koku  reseptörlerine  ulaşır  ve  tat  almaya  yardımcı  olur.   5.  a) Olası cevap: Koku alma duyusunu yitiren birçok kişi, tat alma
            Burnumuzu kapattığımızda hem dışarıdan hem de içerideki   konusunda da problem yaşadığını ifade eder. Tat ve kokunun
            kanaldan koku almayı engellemiş oluruz. Bu yüzden kokuları ile   farklı duyular olduğu ve birbirinden bağımsız olduğu bilinmekle
            tatlarını ayırt edebileceğimiz besinlerin tatlarını algılayamayız.  birlikte, tat ve koku sistemlerinden beyne gelen uyarılar birleşti-
            Etkinlik No.: 19 - İşitme Biyofiziği             rilerek lezzet algısını oluşturmaktadır. Lezzet, tat ve koku duyu-
                                                             larının beraber uyarılmasıyla algılanır. Lezzeti değerlendirme-
          1.  Kulağın işlevlerinden biri de yön belirlemedir. İki kulağın olması   de koku duyusu tat duyusuna göre daha önemlidir. Burundan
            yön tayininde avantaj sağlar. Sesin çıktığı kaynağa yakın olan ku-  nefes alamayan kişilerin lezzeti değerlendirmede zorlanmasının
            lak sesi daha şiddetli ve diğer kulaktan daha önce duyar. Ses hangi   sebebi budur. Birçok tat, koku duyusu tarafından algılanır. Ör-
            kulağa (sağ veya sol kulak) öncelikli ve daha şiddetli geliyorsa kişi   neğin burnu tıkalıyken sarımsaklı yemek yiyen bir kişi, yenilen
            ona göre sağ veya sol tarafa yönelir.            yemeğin tatlı veya ekşi olduğunu ayırt edebilir fakat sarımsak
          2.  Obua ve klarnetten çıkan seslerin dalga boyu genliği (şiddeti) ve   kokusunu algılayamayabilir. Bunun nedeni sarımsağın kokusu-
            frekansı aynı olsa da çıkardıkları seslerin niteliği (tınısı) farklı   nun büyük kısmının koku algaçları tarafından değerlendirilme-
            olacaktır. Çünkü her ses kaynağı kendine özgü ses çıkarır.  sinden kaynaklanır. Çikolata ile kahve de tatları ve kendilerine
          3.  Fısıldayarak söylenen sözcükler kulağa daha az şiddetle gelir. Di-  özgü kokularıyla algılanabilen gıda maddelerindendir.
            ğer bir deyişle ses gürlüğü alçaktır. Genliği düşük olan dalga boy-  b) Olası cevap: Öğrencilerin gözlerini kapatarak besinleri gör-
            ları kulak kepçesiyle kulak yoluna iletilir. Kulak zarını titreştirir.   memelerini sağlayınız. Burunlarını da bir mandal yardımıyla
            Kulak kemikleri bu titreşimleri artırarak oval pencereye iletir. İç   kapatınız. Daha sonra öğrencilere çeşitli besinler yedirerek
            kulaktaki kohleada bulunan sıvılarda küçük dalgalanmalar olu-  onlardan kokusunu alamadıkları bu besinlerin tatlarıyla ilgili
            şur. Bu küçük dalgalar, korti organındaki tüy hücrelerinin daha   yorum yapmaları yapmalarını isteyiniz.
            az titreşmesine sebep olur ve beyne daha az aksiyon potansiyeli     Etkinlik No.: 21- Bir Çift Göz
            gönderilir. Beyinde kulağa söylenen sözler fısıltı şeklinde algılanır.
                                                         1.  Burak isimli öğrencinin göz kusurunun mercek veya ameliyatla
          4.  a)
               Dalga boyu (Metre)  Frekans (Hertz)         düzeltilebilme ihtimali yoktur. Çünkü renk körlüğü X kromozo-
                                                           mu üzerinde çekinik genler ile taşınan kalıtsal bir rahatsızlıktır.
               5                  4                        Retinada bulunan koni reseptörlerinin renkleri algılamalarındaki
               2,5                8                        bozukluk nedeniyle ortaya çıkar.
               1,5                12                     2.  Ayşe’nin göz kusuru şaşılıktır. Şaşılık,  göz küresini hareket ettiren
                                                           kasların  birbirleri  ile  uyumlu  çalışmaması  sonucunda gözlerin
            b) A, B ve C dalgalarının genlikleri aynı olduğundan ses şiddetleri   aynı noktaya yönelememesidir. Bu nedenle göz doktoru, ameliyat
              aynıdır. C dalgasının frekansı en fazla olduğu için bu sesi tiz,   ile göz kaslarının düzeltilerek göz küresi ile uyumlu bir biçimde
              A dalgasının frekansı da en az olduğu için bu sesi pes olarak   çalışacağının sağlanacağını belirtmiştir.
              algılar.                                   3.  Bir kişide hem renk körlüğü hem de şaşılık olma ihtimali vardır.
            c) Dalga boyu azaldıkça frekans artıyor veya dalga boyu arttıkça   Bu göz kusurlarının oluşumu birbirinden tamamen farklıdır.
              frekans azalıyor. Dalga boyu ve frekans arasında ters orantı var.


          250
   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258