Page 80 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 80

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 11      36

             1. ÜNİTE > İnsan Fizyolojisi  Kazanım 11.1.3.1. Sindirim sisteminin yapı, görev ve işleyişini açıklar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi   Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi               BİR BİSKÜVİNİN SİNDİRİM SERÜVENİ                        20 dk.
             Amacı      Besinlerin kimyasal sindirimini veriler üzerinden analiz edebilme.       Bireysel

              Yönerge  Sindirim sistemi hakkında verilen metin ve grafiklerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
            Yediğimiz besinler sindirim sisteminde ağızdan başlayarak anüse kadar yol alır. Geçtiği her kısımda bir-
            takım fiziksel veya kimyasal değişimlere uğrar. Sağlıklı bir insanın sindirim kanalında seyahat eden bir
            bisküvinin sindirimiyle açığa çıkan bazı besin moleküllerinin göreceli miktarları aşağıdaki görsellerde
            çubuk grafikler şeklinde gösterilmektedir. Bu grafiklerden yararlanarak verilen soruları cevaplandırınız.

                                     B sküv                    Ağız                          Yemek borusu
              10                            10                            10
                                     Ağız                      Yemek borusu                  M de
               Görece m ktar                 Görece m ktar                 Görece m ktar






              0   0  0   0  0  Yağ     L f   0  0  0   0  0  Yağ     L f   0  0      0  0  Yağ     L f
                   Am no as tler  Prote nler  Yağ as tler   Gl koz  Karbonh drat  çe  tler   Am no as tler  Prote nler  Yağ as tler   Gl koz  Karbonh drat  çe  tler   Am no as tler  Prote nler  Yağ as tler   Gl koz  Karbonh drat  çe  tler






                                   M de                         İnce bağırsak                İnce bağırsak
              10                   İnce bağırsak   10           ba langıcı  10               sonu
                                                                İnce bağırsak
                                   ba langıcı
                                                                                             kalın bağırsak
               Görece m ktar                 Görece m ktar                 Görece m ktar
                                                                sonu



              0          0  Yağ        L f  0     0  0  0  Yağ  0  0  0  L f  0  0  0  0  0  0  0  0  Yağ  0  0  0  0  0  L f
                   Am no as tler  Prote nler  Yağ as tler   Gl koz  Karbonh drat  çe  tler   Am no as tler  Prote nler  Yağ as tler   Gl koz  Karbonh drat  çe  tler   Am no as tler  Prote nler  Yağ as tler   Gl koz  Karbonh drat  çe  tler





                     (Kaynak: https://www.nsta.org/lesson-plan/where-does-digestion-occur adresinden çevrilmiş ve düzenlenmiştir.)
              1.  Aşağıda verilen tabloyu çubuk grafiklerdeki değişimlere göre doldurunuz. Besin moleküllerinin
                bulunduğu konumdan yeni konuma geçerken görülen değişimleri göstermek için şu sembolleri
                kullanınız: Besin molekülü sindirim kanalında hiç değişime uğramıyorsa (=), molekülün miktarı
                artıyorsa ( ) ve azalıyorsa ( ) sembollerini  kullanınız. Bir besin molekülü sindirim kanalında hiç
                bulunmuyorsa sıfır (0) sembolünü kullanınız.

                                   Ağız  Yemek borusu  Mide  İnce bağırsak başlangıcı  İnce bağırsak sonu  Kalın bağırsak
                 Aminoasitler
                 Protein
                 Yağ asidi
                 Yağ
                 Glikoz
                 Karbonhidrat çeşitleri
                 Lif


                                                                                                    77
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85