Page 202 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 202

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 12      95

             4. ÜNİTE > Canlılar ve Çevre  Kazanım 12.4.1.2. Tarım ve hayvancılıkta yapay seçilim uygulamalarına örnekler verir.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
             Etkinlik İsmi                   MUTFAKTAKİ YAPAY SEÇİLİM                            20 dk.

             Amacı      Yapay seçilimi örneklerle açıklayabilme.                                 Bireysel
              Yönerge  Aşağıdaki metinden faydalanarak soruları cevaplayınız.



            Mutfakta yediğimiz, tattığımız besinler yüzlerce yıldır yapay seçilimle soframıza geliyor. Akdeniz’de ken-
            diliğinden yetişen yabani hardal otundan; brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, karalahana gibi
            farklı tat ve görünüşe sahip sebze çeşitlerinin oluşturulması bir yapay seçilimdir. Yabani hardal otunun
            tür içi varyasyonları yüzlerce yıl insanlar tarafından seçilerek yetiştirildi. Bu türün büyük yapraklıları
            seçilerek lahana; büyük çiçeklileri seçilerek brokoli ve karnabahar gibi sebzeler yüzlerce yıl süren yapay
            seçilimle üretildi. Tarımdaki yapay seçilime başka örnekler, buğday başağı ve mısırdaki tane (tohum)
            sayısının artırılmış olması; menengiç bitkisinden Antep fıstığı üretilmesidir.












                     Brüksel lahanası                                               Brokol
                  Yanal yaprak tomurcukları                                  Ç çek tomurcukları ve kök









                        Lahana                                                    Karnabahar
                  Uç yaprak tomurcukları                                        Ç çek tomurcukları










                        Mangır                                                      Alaba
                       Yapraklar                                                    Kök
                 Görsel: Hardal bitkisinden yapay seçilimle üretilen bitki örnekleri


            Yapay seçilim, insanlar tarafından bitki ve hayvanlarda istenilen özelliklerin tanımlanması ve gelecek
            nesillerde bu özellikleri geliştirmek ve sürdürmek için yapılan seçimli üretim çalışmalarıdır. Yapay se-
            çilim, doğal seçilim ile aynı şekilde çalışır. Yapay seçilimde olması istenen özelliklerin yeni nesillere ak-
            tarılması için söz konusu özellikleri en yüksek düzeyde taşıyan bireyler çiftleştirilir. Doğal seçilimde bu
            kararları veren insan müdahalesi değil, ortam koşullarıdır. Yapay seçilim, doğal seçilimden daha hızlı
            olup insanların organizmaları kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirmelerine olanak sağlar. Seçimli üretim;
            bir organizma türünün özelliklerini, insanların istediği biçime yaklaştırmak için nesiller boyu süren ça-
            lışmalarla gerçekleştirilir. Bu sayede birkaç kuşak sonraki nesiller, birkaç kuşak önceki atalarından daha
            farklı genel özellikler sergiler.



                                                                                                   201
   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207