Page 35 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 35

14        BİYOLOJİ 12                                     Ortaöğretim Genel Müdürlüğü



           1.  Kitabınızdaki genetik kodonların yer aldığı sözlüğü kullanarak görsel üzerinde A, B ve C kutucuk-
             larına hangi amino asitlerin geleceğini yazınız.





                                                                                                                            Yönerge  Metin ve görselden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.


                                                                                                                           Doğada birçok organizma dondurucu sıcaklık derecelerine maruz kalmaktadır. Sıfır derecenin altındaki
                                                                                                                           bu dondurucu sıcaklıklar sadece kutup bölgelerinde değil, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının
                                                                                                                           yoğun yaşandığı iklim bölgelerinde de görülmektedir. Bu nedenle bu bölgelerde yaşayan balık, böcek,
                                                                                                                           bakteri, bitki gibi canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için özel yapılara sahiptir. Bu özel yapılardan bir
           2.  Merve, “Huntingtin proteini, ancak Huntington hastası bireylerde bulunur.” görüşünü savunmak-               tanesi antifriz proteinlerdir. Antifriz proteinler (AFP) veya buz yapılandırıcı proteinler (ISP), buz kris-
             tadır. Siz bu ifadeye katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.                                              tallerini bağlayarak donma noktasını erime noktasının altına düşürür. Böylece buz kristallerinin büyü-
                                                                                                                           mesi, sıkılaşması ve buzun yeniden kristalleşmesini engellerler.
                                                                                                                           Havuç bitkisinin buz yapılandırma aktivitesine sahip olduğu bilinmektedir. Bilim insanları, havuçta an-
                                                                                                                           tifriz proteinini kodlayan geni normalde soğukta yaşayamayan bir bitkiye aktarmışlardır. Böylece eko-
                                                                                                                           nomik açıdan değerli olan ama soğuk iklim koşullarında yaşayamayan bu bitkinin üretimi gerçekleşti-
                                                                                                                           rilmiştir. Başka bir çalışmada ise soğuk sularda yaşayan balığın antifriz geni domates ve çilek bitkisine
                                                                                                                           aktarılmıştır. Aşağıda bu aktarım işleminin gerçekleşme aşamaları verilmiştir.

                                                                                                                                                               Kromozom
                                                                                                                                                                            Ant fr z gen

           3.  Görsel üzerinde Ç kutucuğunda gerçekleşen olayın adını yazınız. Huntington hastalığının ortaya                                                                                 Ant fr z gen
             çıkmasında bu olayın bir rolü olup olmadığını açıklayınız.                                                                 Balık                     Balık hücres        1

                                                                                                                                                                                     Rekomb nant DNA



                                                                                                                                          Plazm t  Ant fr z gen   2  Rekomb nant DNA  3     Agrobacter um bakter s





                                                                                                                                    4                       5                        6
                                                                                                                                          Rekomb nant DNA’nın       Domates hücreler      Ant fr z gen  ta ıyan b tk
           4.  HTT geninde CAG tekrarlarının bulunduğu bölgede bir nokta mutasyon meydana geldiğini var-                                çok sayıda kopyası üret l r.  bakter ye enfekte ed l r.  hücreler  kültür ortamında
             sayalım. Bu mutasyonla mRNA üzerindeki CAG üçlü kodonlarından birisi CAA şekline dönüş-                                                                                            çoğaltılır.
             müştür. HTT geninde 35 tekrar dizisi içeren bir bireyde bu mutasyon sonucu Huntington hastalığı                      Şekil: Gen aktarımı örneği
             gözlenir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.
                                                                                                                              Dondurulmuş gıdalarda dondurulma işlemi sırasında gıdanın yapısında meydana gelebilecek ha-
                                                                                                                              sarlar AFP’lerin kullanımı ile en aza indirilebilmektedir. AFP’ler gıdanın depolama süreci boyun-
                                                                                                                              ca büyük kristallerin oluşumunu önlemeleri nedeniyle endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır.
                                                                                                                              Farklı yapıdaki antifriz proteinlerin değişik gıdalarda kullanımı ile ilgili çalışmaların sonuçları,
                                                                                                                              antifriz protein kullanımının, dondurularak muhafaza edilen ürünlerin yapısal özelliklerinin ko-
                                                                                                                              runması açısından yenilikçi bir uygulama olduğunu göstermektedir. Ancak üretim maliyetlerinin
                                                                                                                              yüksek olması antifriz proteinlerin katkı maddesi olarak kullanımını kısıtlamaktadır. Bununla bir-
                                                                                                                              likte antifriz proteinlerin raf ömrü süresince ürün kalitesini artırmak, gıdanın yapısını korumak
                                                                                                                              amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
                                                                                                                                 Kaynak: İ. Gün, A. Albayrak ve A. Gürsel, “Antifriz Proteinler: Gıdaların Korunmasında İnovatif Bir Ajan”, Türk Ta-
                                                                                                                                                      rım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8 (7): 1433-1439, 2020 esas alınarak düzenlenmiştir



          34
                                                                                 Hazırlayan: Tüzün ARIK BIYIKLI
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40