Page 36 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 36

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 12      15

             1. ÜNİTE > Genden Proteine  Kazanım 12.1.2.2. Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji kavramlarını açıklar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
             Etkinlik İsmi                 BUZU ŞEKİLLENDİREN PROTEİN                            20 dk.

             Amacı      Gen aktarımı örneği üzerinden genetik mühendisliği ve biyoteknoloji arasındaki farkı açıklayabilme.  Bireysel

              Yönerge  Metin ve görselden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.


            Doğada birçok organizma dondurucu sıcaklık derecelerine maruz kalmaktadır. Sıfır derecenin altındaki
            bu dondurucu sıcaklıklar sadece kutup bölgelerinde değil, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının
            yoğun yaşandığı iklim bölgelerinde de görülmektedir. Bu nedenle bu bölgelerde yaşayan balık, böcek,
            bakteri, bitki gibi canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için özel yapılara sahiptir. Bu özel yapılardan bir
            tanesi antifriz proteinlerdir. Antifriz proteinler (AFP) veya buz yapılandırıcı proteinler (ISP), buz kris-
            tallerini bağlayarak donma noktasını erime noktasının altına düşürür. Böylece buz kristallerinin büyü-
            mesi, sıkılaşması ve buzun yeniden kristalleşmesini engellerler.
            Havuç bitkisinin buz yapılandırma aktivitesine sahip olduğu bilinmektedir. Bilim insanları, havuçta an-
            tifriz proteinini kodlayan geni normalde soğukta yaşayamayan bir bitkiye aktarmışlardır. Böylece eko-
            nomik açıdan değerli olan ama soğuk iklim koşullarında yaşayamayan bu bitkinin üretimi gerçekleşti-
            rilmiştir. Başka bir çalışmada ise soğuk sularda yaşayan balığın antifriz geni domates ve çilek bitkisine
            aktarılmıştır. Aşağıda bu aktarım işleminin gerçekleşme aşamaları verilmiştir.

                                                Kromozom
                                                             Ant fr z gen


                                                                                Ant fr z gen
                         Balık                      Balık hücres       1

                                                                       Rekomb nant DNA



                           Plazm t   Ant fr z gen   2  Rekomb nant DNA  3    Agrobacter um bakter s





                     4                        5                        6
                           Rekomb nant DNA’nın       Domates hücreler       Ant fr z gen  ta ıyan b tk
                          çok sayıda kopyası üret l r.  bakter ye enfekte ed l r.  hücreler  kültür ortamında
                                                                                  çoğaltılır.
                    Şekil: Gen aktarımı örneği

               Dondurulmuş gıdalarda dondurulma işlemi sırasında gıdanın yapısında meydana gelebilecek ha-
               sarlar AFP’lerin kullanımı ile en aza indirilebilmektedir. AFP’ler gıdanın depolama süreci boyun-
               ca büyük kristallerin oluşumunu önlemeleri nedeniyle endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır.
               Farklı yapıdaki antifriz proteinlerin değişik gıdalarda kullanımı ile ilgili çalışmaların sonuçları,
               antifriz protein kullanımının, dondurularak muhafaza edilen ürünlerin yapısal özelliklerinin ko-
               runması açısından yenilikçi bir uygulama olduğunu göstermektedir. Ancak üretim maliyetlerinin
               yüksek olması antifriz proteinlerin katkı maddesi olarak kullanımını kısıtlamaktadır. Bununla bir-
               likte antifriz proteinlerin raf ömrü süresince ürün kalitesini artırmak, gıdanın yapısını korumak
               amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
                   Kaynak: İ. Gün, A. Albayrak ve A. Gürsel, “Antifriz Proteinler: Gıdaların Korunmasında İnovatif Bir Ajan”, Türk Ta-
                                        rım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8 (7): 1433-1439, 2020 esas alınarak düzenlenmiştir



                                                                                                    35
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41