Page 17 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 17

Su (Görsel 1.22.a), fiziksel ve kimyasal özellikleri sebebiyle can-
            lılar için vazgeçilmez bir maddedir. Su iyi bir çözücü olduğundan
                                                                                            -      -
            biyolojik  sistemlerdeki  tepkimelerin  çoğu,  hücre  içindeki  sulu  çö-
                                                                                               O
            zeltilerde gerçekleşir. Sindirim tepkimelerinde su kullanılır. Bitkiler,
                                                                                    a
            ihtiyaç duyduğu maddeleri suda çözünmüş olarak topraktan alır.                  H       H
            Hücrelerin  ihtiyaç  duyduğu  maddelerin  taşınması  ve  hücrelerde          +             +
                                                                                              H O
            oluşan metabolik atıkların uzaklaştırılması suyun varlığı ile müm-                  2
            kündür.
            Suyun yüksek özgül ısıya sahip olması ve ısıyı depolama özelliği,
            deniz  ve  okyanuslardaki  suyun  yavaş  yavaş  ısınıp  soğumasını
            sağladığından  canlıların  olumsuz  etkilenmesini  önler.  Ayrıca
            suyun donmasıyla oluşan buz, yoğunluğu daha az olduğundan su                     -
                                                                                    b
            yüzeyinde  kalarak  daha  alt  tabakalardaki  suyun  soğuk  hava  ile                 Hidrojen
                                                                                                    bağı
            temasını  önler,  suda  yaşayan  canlıların  donmadan  yaşamlarına
                                                                                             +
            devam etmelerine olanak sağlar.                                                    H
            Su  moleküllerini  bir  arada  tutan  hidrojen  bağlarının  etkisiyle  ko-         O
                                                                                                  H
            hezyon kuvveti oluşur (Görsel 1.22.b). Bu sayede su molekülleri
            birbirine bağlı kalır. Suyun başka moleküllere tutunmasını sağla-
            yan kuvvete adhezyon kuvveti denir. Yapraklarda terleme sonu-
            cunda oluşan emme kuvveti ve kohezyon-adhezyon kuvvetleri sa-
            yesinde su, bitkilerin köklerinden yapraklarına kadar kesintisiz bir
            sütun şeklinde yer çekimine zıt yönde taşınır.
                                                                                  Görsel 1.22.a) Su molekülü
                                                                               b) Su molekülleri birbirine hidrojen
            Suyun kohezyon kuvvetine bağlı olarak oluşan yüzey gerilimi, bazı        bağları ile bağlıdır.
            canlıların su yüzeyinde durabilmesine ve yürüyebilmesine olanak
            sağlar (Görsel 1.23).
            Su, buharlaşma ısısının yüksek olması sebebiyle etkili bir soğutma
            sağlar. Karada yaşayan bazı canlılar, artan vücut sıcaklığını terle-
            me (Görsel 1.24) yoluyla düşürür.





























                  Görsel 1.23: Yüzey gerilimi sayesinde böcekler su yüzeyinde durabilir.  Görsel 1.24: Terleme vücut sıcaklığının
                                                                                   ayarlanmasını sağlar.

                                                                                                        29
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22