Page 48 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 48
D vitamini balık yağında bol miktarda bulunur. Yumurta sarısı, ka-
raciğer, süt ve tereyağı D vitamininin doğal kaynaklarıdır (Görsel1.
71). D vitamini ihtiyacını karşılamanın diğer bir yolu da güneş ışı-
ğından yeterince yararlanılmasıdır. Ultraviyole ışınlarının etkisiyle
deride üretilen bir öncü madde karaciğer ve böbreklerde aktifleşti-
rilerek D vitaminine dönüştürülür. D vitamini aynı zamanda hormon
etkili bir maddedir. D vitamini uzun süre yüksek dozda alındığında
kanda kalsiyum düzeyi artar, damar sertliği, böbrek taşı ile vücu-
dun çeşitli bölgelerinde kireçlenmeler görülür.
Görsel 1.71: D vitamini bakımından zengin besinler
E vitamini
E vitamini doymamış yağ asitlerinin oksitlenmesini engeller. Oksijen
ile bozulmayı önleyen (antioksidan) özelliğinden dolayı hücrelerin
daha uzun süre yaşamasını ve yenilenmesini sağlar. Hücre zarı-
nın korunmasında ve damar tıkanıklığının önlenmesinde önemlidir.
Hücrelerin genel sağlığını korur. Vücutta kontrolsüz hücre bölün-
mesini önleyerek tümör oluşumunu engeller. Alzheimer (Alzaymır)
hastalığının ilerlemesini yavaşlatması sebebiyle oldukça önemli bir
vitamindir. E vitamininin en önemli kaynakları; bitkisel yağlar, yeşil
yapraklı sebzeler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumların embri-
yo kısmı ve kuru baklagillerdir (Görsel 1.72).
E vitamini eksikliğinde kısırlık, kaslarda yorgunluk, karaciğer has-
talıkları, kırmızı kan hücrelerinin kolayca parçalanması gibi sorun-
lar görülmektedir.
Görsel 1.72: E vitamini bakımından zengin besinler
60
Yaşam Bilimi Biyoloji