Page 48 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 48

D vitamini balık yağında bol miktarda bulunur. Yumurta sarısı, ka-
                                               raciğer, süt ve tereyağı D vitamininin doğal kaynaklarıdır (Görsel1.
                                               71). D vitamini ihtiyacını karşılamanın diğer bir yolu da güneş ışı-
                                               ğından yeterince yararlanılmasıdır. Ultraviyole ışınlarının etkisiyle
                                               deride üretilen bir öncü madde karaciğer ve böbreklerde aktifleşti-
                                               rilerek D vitaminine dönüştürülür. D vitamini aynı zamanda hormon
                                               etkili bir maddedir. D vitamini uzun süre yüksek dozda alındığında
                                               kanda kalsiyum düzeyi artar, damar sertliği, böbrek taşı ile vücu-
                                               dun çeşitli bölgelerinde kireçlenmeler görülür.



















                                                            Görsel 1.71: D vitamini bakımından zengin besinler

                                               E vitamini

                                               E vitamini doymamış yağ asitlerinin oksitlenmesini engeller. Oksijen
                                               ile bozulmayı önleyen (antioksidan) özelliğinden dolayı hücrelerin
                                               daha uzun süre yaşamasını ve yenilenmesini sağlar. Hücre zarı-
                                               nın korunmasında ve damar tıkanıklığının önlenmesinde önemlidir.
                                               Hücrelerin genel sağlığını korur. Vücutta kontrolsüz hücre bölün-
                                               mesini önleyerek tümör oluşumunu engeller. Alzheimer (Alzaymır)
                                               hastalığının ilerlemesini yavaşlatması sebebiyle oldukça önemli bir
                                               vitamindir. E vitamininin en önemli kaynakları; bitkisel yağlar, yeşil
                                               yapraklı sebzeler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumların embri-
                                               yo kısmı ve kuru baklagillerdir (Görsel 1.72).
                                               E vitamini eksikliğinde kısırlık, kaslarda yorgunluk, karaciğer has-
                                               talıkları, kırmızı kan hücrelerinin kolayca parçalanması gibi sorun-
                                               lar görülmektedir.



















                                                            Görsel 1.72: E vitamini bakımından zengin besinler

               60
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53