Page 43 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 43

ç) Su

            Ortamdaki su yoğunluğu %15’in altına düştüğünde enzimler akti-
            vite gösteremez. Yoğunluk %15’in üstüne çıktığında enzimler ça-
            lışmaya başlar. Su yoğunluğu belirli bir noktaya ulaşıncaya kadar
            tepkime hızı artar ve belirli bir noktadan sonra sabit kalır. Su yo-
            ğunluğu aşırı artarsa tepkime hızı azalır.
            Düşük su yoğunluğundan dolayı kurutulmuş meyve ve sebzelerde
            mikroorganizmalar üreyemez. Bu sayede kurutulmuş gıdalar uzun
            süre bozulmadan saklanabilir.

            d) Substrat Yüzeyi
            Enzimler  dış  yüzeylerinden  başlayarak  substratlara  etki  eder.
            Substrat yüzeyi artırılabiliyorsa tepkime hızı da artar (Grafik 1.5).
            Besinlerin iyice çiğnendikten sonra yutulması, substrat yüzeyini ar-
            tırdığından sindirim tepkimelerini hızlandırır.




                               Tepkime hızı                                    Tohum ambarlarında hava nemi
                                                                                 ARAŞTIRINIZ


                                                                               ve oksijen düzeyi azaltılmakta
                                                                               ve hava sıcaklığı, bazı tohum-
                                                                               ların bin yıl canlı kalabileceği
                                                                                  o
                                                                               -18  C’ye kadar düşürülmek-
                                                                               tedir. Ortam şartlarının bu şe-
                                                                               kilde ayarlanmasının tohumların
                                                                               uzun süre bozulmadan kal-
                                            Substrat yüzeyi
                                                                               masında ne gibi etkisi vardır?
                       Grafik 1.5: Substrat yüzeyine bağlı tepkime hızı grafiği  Araştırınız.

            e) Aktivatörler

            Enzimin çalışma hızını artıran madde veya faktörlere aktivatör
            denir.  Pepsinojen,  mide  hücreleri  tarafından  üretilen  inaktif  bir
            enzimdir. Hidroklorik asit (HCl), pepsinojeni aktif pepsin durumu-
            na  getiren  bir  aktivatör  maddedir.  Bileşik  enzimlerin  yapısında
            bulunan kofaktör ya da koenzimler ile su da bir aktivatördür. Isı,
            ışık, pH değişimleri bir noktaya kadar aktivatör etki gösterir. Ör-
            neğin fotosentezde görev alan bazı enzimler, ışık ile aktive olur.
            f) İnhibitörler

            Enzimlere bağlanarak veya enzimi kararsız hâle getirerek etki-
            sizleştiren madde veya faktörlere inhibitör denir. İnhibitörler en-
            zimlerin etkinliğini yavaşlatır ya da geri dönüşümsüz olarak dur-
            durur. Siyanür, yılan, böcek ve akrep zehirleri, arsenik, kurşun,
            cıva gibi elementler, antibiyotikler ve bazı metabolik son ürünler
            inhibitörlere örnek verilebilir. Yüksek sıcaklık, ışık, pH değişim-
            leri de inhibitör etkisi gösterir. Örneğin ultraviyole ışınlar amilaz
            enzimini inhibe eder.

                                                                                                        55
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48