Page 41 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 41

H O +   Katalaz        H O +  1 /2 O +  Katalaz
                     2  2                    2            2


            Enzimler, hem hücre içinde hem de hücre dışında çalışabilir. Örne-
            ğin besinleri parçalayan sindirim enzimleri, hücre içinde ve hücre
            dışında çalışabilmektedir.

            Enzimler, tepkimelerden değişmeden çıkar. Bu yüzden tekrar tek-
            rar kullanılabilir. Zamanla yapısı bozulan enzimler amino asitlerine    Karekod 1.5: Enzimler
            kadar yıkılır ve yerine yenisi sentezlenir. Koenzim ve kofaktörler
            de tekrar tekrar kullanılabilir.
            Hücrede her enzim, belirli bir genin kontrolünde sentezlenir.

            Enzimler takımlar hâlinde çalışır, bir enzimin etki ettiği tepkimenin
            ürünü,  kendinden  sonraki  enzimin  substratıdır.  Nişastayı  glikoza
            kadar parçalayan amilaz ve maltaz enzimleri buna iyi bir örnektir.




             Nişasta + H O   +  Amilaz        Maltoz + Dekstrin +  Amilaz
                         2





             Maltoz + H O    +  Maltaz        Glikoz +  Glikoz +  Maltaz
                         2



            Enzimler,  genellikle  substrat  çeşidi  ya  da  tepkime  çeşidi  isminin
            sonuna -az eki getirilerek adlandırılır. Maltaz, sükraz, kinaz ve hid-
            rolaz buna örnektir. İsminin sonunda -ojen eki bulunan enzimler ilk
            salgılandıklarında inaktif durumdadır. Bu enzimler, belirli şartlar al-
            tında aktif hâle geçer. Örneğin midede proteinlerin sindirimini ger-
            çekleştiren pepsinojen enzimi ilk salgılandığında inaktiftir. Besin-
            lerin mideye ulaşmasıyla birlikte salgılanan HCl (hidroklorik asit)
            sayesinde pepsinojen, aktif formu olan pepsine dönüşür.

            Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Faktörler
            a) Sıcaklık

            Enzimler, protein yapılı olduğundan yüksek ve düşük sıcaklıktan etkile-
            nir. 0 °C gibi düşük sıcaklıklarda genellikle enzimlerin yapısı bozulmaz.
            Ancak  enzimler  etkinlik  gösteremez.  Gıdaların  düşük  sıcaklıkta  uzun   Optimum sıcaklık
            süre bozulmadan saklanabilmesinin sebebi budur. Enzimler, insan vü-
            cudunda en iyi 37 °C civarında çalışır. Enzimlerin en iyi çalıştığı sıcaklık   Tepkime hızı
            değerine optimum (ideal) sıcaklık denir. Her enzimin  sıcaklığa karşı
            belirli bir toleransı vardır. Optimum sıcaklık değeri aşıldığında  tepkime-
            nin hızı düşmeye başlar ve genellikle 55 °C’den sonra tamamen durur
            (Grafik  1.2).  Bunun  sebebi  enzimleri  oluşturan  proteinlerin  yapısının   0  10 20  30  40 50 60
                                                                                              o
            yüksek sıcaklıklarda bozulmasıdır (denatürasyon). Sinir sistemi enzim-   Sıcaklık ( C)
            leri 41°C’den sonra denatüre olur. Bu nedenle yüksek ateş havale geçi-  Grafik 1.2: Sıcaklığa bağlı
            rilmesine neden olan etmenlerden biridir.                               tepkime hızı grafiği

                                                                                                        53
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46