Page 44 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 44

ETKİNLİK

                                                                                    Etkinliğin Amacı
                                                        Etkinlik Adı
                         Etkinlik No.            Katalaz enzimi ile hidrojen pe-  Enzimlerin  çalışmasına  sı-
                              1.6                 roksitin (H O ) parçalanması   caklığın  etkisini  deneysel
                                                           2  2                   olarak gözlemlemek

                  Araç Gereç

                  ♦  %9’luk hidrojen peroksit    ♦  1 litre kaynatılmış su     ♦  2 adet spatül (çay kaşığı)
                                                          o
                     (H O ) çözeltisi               (+100  C)                  ♦  3 adet 500 mL’lik beher
                       2  2
                                                                    o
                  ♦  Taze patates                ♦  1 litre ılık su (+35  C)      (cam kavanoz)
                                                                      o
                  ♦  Taze koyun karaciğeri       ♦  1 litre soğuk su (+4  C)   ♦  Küçük yapışkan etiketler
                  ♦  6 adet dereceli 100 mL’lik   ♦  1 litre saf su            ♦  1 adet ispirto ocağı
                     deney tüpü                  ♦  2 çift lastik ameliyat     ♦  1 adet parçalayıcı (mutfak
                  ♦  Tüp maşası                     eldiveni                      robotu)
                  Uygulama

                  ♦  Patatesi ve karaciğeri parçalayıcıda ayrı ayrı 2 dakika süreyle parçalayınız. Tek bir parçala-
                     yıcı kullanıyorsanız öncelikle patatesi, daha sonra karaciğeri parçalayınız ve her seferinde
                     parçalayıcının içini bol su ile iyice yıkayınız.
                  ♦  Üç adet deney tüpünün içine farklı bir spatül ile birer parça (10 gram) kıyma hâline getiril-
                     miş taze koyun karaciğeri, diğer üç deney tüpünün içerisine başka bir spatül ile püre hâline
                     getirilmiş patatesi koyunuz. Tüm deney tüplerine 50'şer mL saf su ilave ediniz, tüpleri ağız
                     kısmına yakın bir yerden P1-P2-P3 ve K1-K2-K3 şeklinde yazılı yapışkan etiketler ile ayrı
                     ayrı numaralandırınız.







                                               K1   K2   K3      P1   P2   P3


                                              Görsel 1.66: Parçalamış karaciğer ve patates


                  ♦  P1 ve K1 tüplerini içerisinde kaynar su bulunan beherde, P2 ve K2 tüplerini içerisinde ılık
                     su bulunan beherde, P3 ve K3 tüplerini ise içerisinde soğuk su bulunan beherde 20 dakika
                     boyunca bekletiniz.
                  ♦  Her bir tüpün içerisine %9’luk hidrojen peroksit (H O ) çözeltisinden 50 mL ilave ediniz. Hid-
                                                                   2  2
                     rojen peroksit, oksitleyici bir madde olduğundan elinize eldiven giymeyi unutmayınız.
                  ♦  Tüpler içerisindeki karışımların köpürme oranlarını dikkatli bir şekilde gözlemleyiniz ve fark-
                     lılıkları not ediniz.
                  Sonuçlandırma
                  1.  P1 ve K1 ile P3 ve K3 tüplerinde köpürme ve gaz çıkışı gerçekleşti mi? Gerçekleşmedi ise
                     sebeplerini tartışınız.
                  2.  P3 ve K3 tüpleri, içerisinde ılık su bulunan behere konur ise gaz çıkışı hızlanır mı? Sebeplerini
                     tartışınız.
                  3.  P1 ve K1 tüpleri, içerisinde ılık su bulunan behere konur ise gaz çıkışı hızlanır mı? Sebeplerini
                     tartışınız.
                  4.  Patatesi püre, karaciğeri ise kıyma hâline getirmenizin amacı nedir?

               56
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49