Page 49 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 49
K vitamini
K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin sentezi için
gerekli olan ve yağda çözünebilen bir vitamindir. K vitamini bağır-
saklarda bakteriler tarafından sentezlenirken aynı zamanda bitki-
sel ve hayvansal besinlerde bol miktarda bulunur. Yeşil yapraklı
sebzeler, yeşil çay, karnabahar, marul, lahana, ıspanak ve sığır ka-
raciğerinde (Görsel 1.73) bol miktarda K vitamini vardır. K vitamini
yetersizliğine insanlarda pek rastlanmaz ancak ameliyat, doğum,
yaralanma gibi kanamalı durumlarda, bağırsakta yaşayan yararlı
bakterileri de yok eden ilaçların fazla kullanılması sonucunda ek-
siklik belirtileri görülebilir. Belirtilerin en önemli özelliği kanayan bir
dokudan kan kaybını engelleyen pıhtılaşmanın gerçekleşmemesi
ve kanamanın durdurulamamasıdır. Böyle durumlarda doktor kont-
rolünde K vitamini takviyesi yapılmalıdır.
Görsel 1.73: K vitamini bakımından zengin besinler
b) Suda Çözünen Vitaminler
Suda çözünen vitaminler, vücutta depolanamaz ve fazlası böbrek-
ler yoluyla dışarı atılır. Eksiklik belirtileri, yağda çözünen vitaminle-
re göre daha çabuk görülür.
B grubu vitaminler
Suda çözünebilen bir vitamin grubu olan B vitaminleri, vücutta de-
polanamadığı için her gün düzenli olarak alınması gerekir. Vücut,
ihtiyacı kadarını kullandıktan sonra fazlasını idrar ve ter yoluyla
dışarı atar. Hücre metabolizmasında önemli görevleri olan B vi-
tamininin birçok türevi vardır. B grubu vitaminler metabolizmada
daha çok koenzim olarak görev yapar.
B grubu vitaminlerinin eksikliğinde, yorgunluk, hâlsizlik, iştahsızlık,
sindirim, sinir sistemi hastalıkları, unutkanlık, cilt sorunları, kata-
rakt ayrıca gelişim geriliği gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Sıkı
bir vejetaryen diyet uygulayan, mide ameliyatı geçiren kişilerde;
şeker hastalarında ve aşırı alkol tüketenlerde B grubu vitaminlerin
eksikliği daha sık görülür.
61
Yaşam Bilimi Biyoloji