Page 49 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 49

K vitamini
            K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin sentezi için
            gerekli olan ve yağda çözünebilen bir vitamindir. K vitamini bağır-
            saklarda bakteriler tarafından sentezlenirken aynı zamanda bitki-
            sel  ve  hayvansal  besinlerde  bol  miktarda  bulunur.  Yeşil  yapraklı
            sebzeler, yeşil çay, karnabahar, marul, lahana, ıspanak ve sığır ka-
            raciğerinde (Görsel 1.73) bol miktarda K vitamini vardır. K vitamini
            yetersizliğine insanlarda pek rastlanmaz ancak ameliyat, doğum,
            yaralanma  gibi  kanamalı  durumlarda,  bağırsakta  yaşayan  yararlı
            bakterileri de yok eden ilaçların fazla kullanılması sonucunda ek-
            siklik belirtileri görülebilir. Belirtilerin en önemli özelliği kanayan bir
            dokudan  kan  kaybını  engelleyen  pıhtılaşmanın  gerçekleşmemesi
            ve kanamanın durdurulamamasıdır. Böyle durumlarda doktor kont-
            rolünde K vitamini takviyesi yapılmalıdır.
























                         Görsel 1.73: K vitamini bakımından zengin besinler


            b) Suda Çözünen Vitaminler
            Suda çözünen vitaminler, vücutta depolanamaz ve fazlası böbrek-
            ler yoluyla dışarı atılır. Eksiklik belirtileri, yağda çözünen vitaminle-
            re göre daha çabuk görülür.

            B grubu vitaminler
            Suda çözünebilen bir vitamin grubu olan B vitaminleri, vücutta de-
            polanamadığı için her gün düzenli olarak alınması gerekir. Vücut,
            ihtiyacı  kadarını  kullandıktan  sonra  fazlasını  idrar  ve  ter  yoluyla
            dışarı  atar.  Hücre  metabolizmasında  önemli  görevleri  olan  B  vi-
            tamininin  birçok  türevi  vardır.  B  grubu  vitaminler  metabolizmada
            daha çok koenzim olarak görev yapar.

            B grubu vitaminlerinin eksikliğinde, yorgunluk, hâlsizlik, iştahsızlık,
            sindirim, sinir sistemi hastalıkları, unutkanlık, cilt sorunları, kata-
            rakt ayrıca gelişim geriliği gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Sıkı
            bir  vejetaryen  diyet  uygulayan,  mide  ameliyatı  geçiren  kişilerde;
            şeker hastalarında ve aşırı alkol tüketenlerde B grubu vitaminlerin
            eksikliği daha sık görülür.

                                                                                                        61
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54