Page 50 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 50

B grubu vitaminler; yağsız et, beyin, yürek, böbrek, karaciğer, yu-
                                               murta, tavuk eti, balık, işlenmemiş tahıllar, yer fıstığı, fındık, ceviz
                                               gibi kuru yemişler, yağlı tohumlar ile kepekli ekmekte bol miktarda
                                               bulunur (Görsel 1.74).
















                                                         Görsel 1.74: B grubu vitaminler bakımından zengin besinler


                                               B  grubu  vitaminlerinin  eksikliğinde  pellegra,  beriberi  ve  anemi
                                               (kansızlık) gibi hastalıklar baş gösterir. Pellegra hastalarında baş-
                                               ta psikolojik sorunlar olmak üzere ishal, kansızlık, cilt enfeksiyon-
                                               ları ve ağız içinde yaralar görülür. Beriberi ise bir sinir sistemi has-
                                               talığıdır. Kişide yürüme bozuklukları ortaya çıkar, zamanla kaslar
                                               erir ve refleksler kaybolur; vücutta zayıflık ile dokularda sıvı birikimi
                                               (ödem) görülür.
                                               C vitamini

                                               C vitamini, suda yüksek oranda çözünebilen ve insan vücudunda
                                               sentezlenemediğinden besinlerle alınması zorunlu olan vitamindir.
                                               Eksikliğinde, diş etlerinin çekilmesiyle kendisini gösteren skorbüt
                                               hastalığı görülür. Diş etlerinde ve deride küçük kanamalar, bağışık-
                                               lık sisteminde zayıflama, iştahsızlık, hâlsizlik, anemi ve eklemlerde
                                               şişme C vitamini eksikliğinin diğer belirtileridir. Çocuklarda büyüme
                                               geriliği,  enfeksiyonlara  karşı  vücut  direncinin  azalması,  yaraların
                                               iyileşmesinde gecikme, mikrobiyal hastalıkların daha sık görülmesi
                                               gibi birçok sağlık sorununun C vitamininin eksikliğinden kaynaklan-
                                               dığı bilinmektedir. Kuşburnu, kivi, mandalina, portakal, limon gibi
                                               turunçgiller; kırmızı ve yeşilbiber, koyu yeşil yapraklı taze meyve
                                               ve sebzeler C vitamini kaynağıdır (Görsel 1.75). Besinlerin hazır-
                                               lanması, pişirilmesi ve saklanması sırasında önemli ölçüde C vita-
                                               mini kaybı olur. Bu nedenle pişirilmeden yenilebilen havuç, doma-
                                               tes, maydanoz, biber gibi besinler taze olarak tüketilmelidir.















                     Karekod 1.7: Vitaminler
                                                          Görsel 1.75: Meyveler C vitamini bakımından zengindir.

               62
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55