Page 50 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 50
B grubu vitaminler; yağsız et, beyin, yürek, böbrek, karaciğer, yu-
murta, tavuk eti, balık, işlenmemiş tahıllar, yer fıstığı, fındık, ceviz
gibi kuru yemişler, yağlı tohumlar ile kepekli ekmekte bol miktarda
bulunur (Görsel 1.74).
Görsel 1.74: B grubu vitaminler bakımından zengin besinler
B grubu vitaminlerinin eksikliğinde pellegra, beriberi ve anemi
(kansızlık) gibi hastalıklar baş gösterir. Pellegra hastalarında baş-
ta psikolojik sorunlar olmak üzere ishal, kansızlık, cilt enfeksiyon-
ları ve ağız içinde yaralar görülür. Beriberi ise bir sinir sistemi has-
talığıdır. Kişide yürüme bozuklukları ortaya çıkar, zamanla kaslar
erir ve refleksler kaybolur; vücutta zayıflık ile dokularda sıvı birikimi
(ödem) görülür.
C vitamini
C vitamini, suda yüksek oranda çözünebilen ve insan vücudunda
sentezlenemediğinden besinlerle alınması zorunlu olan vitamindir.
Eksikliğinde, diş etlerinin çekilmesiyle kendisini gösteren skorbüt
hastalığı görülür. Diş etlerinde ve deride küçük kanamalar, bağışık-
lık sisteminde zayıflama, iştahsızlık, hâlsizlik, anemi ve eklemlerde
şişme C vitamini eksikliğinin diğer belirtileridir. Çocuklarda büyüme
geriliği, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin azalması, yaraların
iyileşmesinde gecikme, mikrobiyal hastalıkların daha sık görülmesi
gibi birçok sağlık sorununun C vitamininin eksikliğinden kaynaklan-
dığı bilinmektedir. Kuşburnu, kivi, mandalina, portakal, limon gibi
turunçgiller; kırmızı ve yeşilbiber, koyu yeşil yapraklı taze meyve
ve sebzeler C vitamini kaynağıdır (Görsel 1.75). Besinlerin hazır-
lanması, pişirilmesi ve saklanması sırasında önemli ölçüde C vita-
mini kaybı olur. Bu nedenle pişirilmeden yenilebilen havuç, doma-
tes, maydanoz, biber gibi besinler taze olarak tüketilmelidir.
Karekod 1.7: Vitaminler
Görsel 1.75: Meyveler C vitamini bakımından zengindir.
62
Yaşam Bilimi Biyoloji