Page 45 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 45

Enzimlerin Kullanım Alanları ve Önemi
            Enzimler, binlerce yıldır insanlar tarafından çeşitli şekillerde kulla-
            nılmıştır. Endüstrinin hemen her alanında kullanılan enzimler ge-   BİLİYOR MUSUNUZ?
            nellikle mikroorganizmalardan elde edilir. Mikroorganizmalar, kolay
                                                                              Fenilketonüri kalıtsal bir
            çoğalabilmeleri, enzimlerin sentezinin kolayca kontrol edilebilme-  hastalık olup bir amino asit
            leri nedeniyle tercih edilir.                                     olan fenilalanini parçalayan
                                                                              fenilalanin hidroksilaz enzi-
            Günümüzde enzimlerin kullanıldığı alanlar oldukça çeşitlenmiştir.   minin yokluğundan kaynak-
            Üretilen  saf  enzimlerin  toplam  miktarı  yıllık  500  tona  ulaşmıştır.   lanır. Fenilalanin oranı düşük
                                                                              yiyeceklerle özel bir beslenme
            Gıda endüstrisi enzimlerin en fazla kullanıldığı alandır. Enzimler,
                                                                              rejimi uygulanmadıkça enzim
            peynir  ve  ekmek  yapımında;  et  ürünlerinin  işlenmesinde;  laktoz-  eksikliği nedeniyle bu madde
            suz sütün, hipoalerjik bebek mamalarının, glikoz ve fruktoz şeke-  parçalanamaz ve hastada be-
            ri içeren tatlandırıcıların ve alkollü içeceklerin üretiminde; meyve   yin dokularının yıkımına bağlı
                                                                              zekâ geriliği gibi ağır belirti-
            sularının berraklaştırılmasında kullanılır. Biyoteknolojik araştırma-
                                                                              ler görülür.
            larda; teşhis ve tedavi amacıyla tıpta; eczacılıkta ilaç üretiminde;
            enfeksiyonları engellemek için kontak lens ve yara temizleme so-
            lüsyonlarında  enzimler  kullanılır.  Hazım  kolaylaştırıcı  bazı  ilaçla-
            rın yapısında protein, lipit ve karbonhidratları parçalayan enzimler
            kullanılmaktadır.  Ayrıca  deterjan  endüstrisinde  özellikle  sindirim
            enzimleri önemli yer tutar. Protein, yağ ve nişastalı artıkları parça-
            lamak için bulaşık ve çamaşır deterjanlarına (Görsel 1.67) enzim
            eklenir. Bulaşık deterjanlarında kullanılan enzimlerin büyük ölçekte
            üretilebilmesi amacıyla bakteri ve mantar türleri kullanılır.




























                                    Görsel 1.67: Enzim içeren deterjanların temizleme gücü fazladır.


            Deriden tüy veya kılların uzaklaştırılması ve derinin yumuşatılma-
            sı amacıyla deri sanayinde ve dokuma ipliklerinin işlenmesini ko-
            laylaştırmak  için  tekstilde  enzimler  kullanılmaktadır. Ayrıca  kâğıt   ARAŞTIRINIZ
            ve boya sanayinde, biyoyakıt endüstrisinde, organik ve inorganik   Bağışıklık sisteminde görev
            atıkların yok edilmesinde enzimlerden yararlanılır. Günümüzde uy-  yapan savunma hücrelerinin
            gulanan enzim tedavisi sayesinde kanser hücreleri bağışıklık sis-  yabancı mikroorganizmalarla
                                                                              savaşırken kullandığı enzimler
            teminin tepkimelerine karşı savunmasız bırakılmakta ve bu şekilde
                                                                              var mıdır? Araştırınız.
            kanserli hücrelerin yok edilmesi sağlanmaktadır.
                                                                                                        57
                                                                                             Yaşam Bilimi Biyoloji
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50