Page 91 - Matematik
P. 91

10        Matematik






                     Örnek 5



                                                     2  3          m + 3
                                                                                                ,
                  m sıfırdan farklı gerçek sayı olmak üzere  x -]  m -  2g x+  =  0 denkleminin kökleri  xx  olmak
                                                                   - 2 m                       1  2
                üzere  x +  x =  1 olduğuna göre  xx$  2   ifadesinin değerini bulunuz.
                          2
                                             1
                      1
                   2             m + 3
                  x -] 3 m -  2g x+  - 2 m  =  0 denkleminde
                            -] 3 m -  2g
                  x +  x = -    1     =  1 &  3 m -  2 =  1 &  m =  1 bulunur .
                       2
                   1
                          m + 3
                                           1 +
                  xx$  2  =  - 2 m  =  m + m 3  =  ] - 2 1$ g 3  =  - 4 2  =- 2 olur.
                            1
                                    2
                                   -
                   1
                     Örnek 6
                   2
                                                                   2
                  x +  bx27+  =  0 denkleminin kökleri  xx  ve  x = ^ x h  olduğuna göre b gerçek sayısının kaç oldu-
                                                    ,
                                                                  2
                                                       2
                                                            1
                                                   1
                ğunu bulunuz.
                   2
                                                                                                  2
                  x +  bx27+  =  0 denkleminin kökleri  x ve  x  ise  xx$  2  =  27olur. Bu eşitlikte  x  yerine  x h  yazılır-
                                                                                              ^
                                                   1
                                                                                                2
                                                                                       1
                                                         2
                                                               1
                     2              3
                  ^
                sa x h  x $  2  =  27 & ^ x h  =  27 &  x =  3  olur .
                                   2
                                             2
                    2
                                       2
                              3
                 Bulunan  x =  değeri  x +  bx27+  =  0 denkleminin bir kökü olup bu denklemi sağlayacağından x yeri-
                          2
                            2
                ne 3 yazılırsa  3 +  b 3$ +  27 =  0 & 3 b = - 36 &  b = - 12 olur.
                     Örnek 7
                   2
                                                                             2
                                   0
                  x + 4 x 3+  m - 2 =  denkleminin kökleri  x ve  x  dir.   x2  1  - x = -  olduğuna göre m gerçek sayısı-
                                                             2
                                                       1
                                                                         2
                nın değerini bulunuz.
                   2
                                   0
                                                                                        4
                                                                                                        2
                  x + 4 x 3+  m -  2 =  denkleminde  x +  x = - b  = - 4  = - 4 bulunur.  x +  x = -  ve  x2 1 -  x2 = -
                                                          a
                                                                1
                                                     2
                                                                                    2
                                                                                1
                                                 1
                denklemlerinin ortak çözümünden
                          x +  x = - 4
                               2
                           1
                             2      2
                           1
                               2
                              +  x -  x =-                     2
                                                                              0
                                            2
                            3 x1 =- 6 &  x1 =- bulunup bu değer  x + 4 x 3+  m -  2 =  denkleminde x yerine yazılırsa
                                                 8
                    2 +
                             2 +
                  ] - g 2  4 $ - g  3 m -  2 =  0 &  4 - + 3 m -  2 = 0
                           ]
                                                    3 m -  6 = 0
                                                        m =  2  olur .
          91
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96