Page 90 - Matematik
P. 90

Matematik                   10






                     Örnek 3


                   2
                  x - 8 x 4+  =  0 denkleminin kökleri  x ve  x  olmak üzere  x +  x  ifadesinin değerini bulunuz.
                                                        2
                                                                            2
                                                                       1
                                                  1
                   x1 +  x2  ifadesi A olsun.  A =  x +  x  ifadesinde her iki tarafın karesi alınırsa
                                               1
                                                     2
                     2   x +  x h 2
                  A = ^
                               2
                          1
                   2        2                   2
                  A = ^  x h  +  2 $  x $  x + ^  x h
                                              2
                                        2
                          1
                                   1
                   2
                  A =  x +  2 $  xx $  2  + x 2
                               1
                        1
                   2
                  A =  x +  x +  2 $  x xolur .
                                     $
                        1
                                       2
                            2
                                   1
                                                         8h
                   2
                  x - 8 x 4+  =  0 denkleminden  x +  x = -  ^ - 1  =  8  ve xx$  2  =  4  =  4 bulunur.
                                                                          1
                                                                   1
                                              1
                                                  2
                             2
                  Bu değerler  A =  x +  x +  2 $  x x$  2  eşitliğinde yerine yazılırsa
                                             1
                                      2
                                  1
                                                       2
                      2  x +  x +  2 $  x x$  =  8 +  4 =  12&  A =  12&  A =  "  12  olur .
                  A =
                        1
                                    1
                       12 3444444 2  12 3444444 2
                         8          4
                  Buradan A ifadesi pozitif olduğundan  A =  x +  x =  12 =  2 3  olur.
                                                             2
                                                       1
                     Örnek 4
                   2
                  x - 5 x 2+  = 0 denkleminin kökleri  x ve  x  olmak üzere
                                                  1
                                                        2
                     a)  ()x 1  2  + ()x 2  2   işleminin sonucunu bulunuz.
                     b)  ()x 1  3 + ()x 2  3   işleminin sonucunu bulunuz.
                                          2
                x +  x ve xx$  2   değerleri  x - 5 x 2+  = 0 denkleminden bulunursa
                           1
                     2
                 1
                          ^ - 5h              2
                x +  x = -  1  =  5  ve xx$  2  =  1  =  2 olur.
                     2
                 1
                                       1
                    a)  x +  x = 5  ve xx$  2  =  2 değerleri ()x 1  2  + ()x 2  2  = ^ x +  x h 2 -  2 $  xx$  2   eşitliğinde yerine ya-
                                                                          2
                                                                      1
                            2
                                                                                  1
                        1
                                     1
                       zılırsa ()x 1  2  + ()x 2  2  =  5 -  2 2$  =  25 -  4 =  21 olur.
                                           2
                    b) x +  x = 5  ve xx$  2  =  2 değerleri  ()x 1  3  + ()x 2  3  = ^ x +  x h 3  -  3 $  xx$  2  $ ^ x +  x h  eşitliğinde
                                                                                             2
                                                                          2
                            2
                        1
                                                                                  1
                                                                                         1
                                                                      1
                                     1
                       yerine yazılırsa ()x 1  3  + ()x 2  3  =  5 -  3 $$  95  olur .
                                                    3
                                                         2 5 =
                                                                                                           90
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95