Page 18 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 18

Asitler, Bazlar ve Tuzların Canlılar İçin Önemi

               Yaşamın devamını sağlayan kimyasal reaksiyonların çoğu suyun içinde gerçekleşir. Bazı maddeler su için-
           de çözündüklerinde hidrojen (H ) veya hidroksil (OH ) iyonları oluşturur. Oluşan hidrojen (H ) iyonlarının kon-
                                                                                             +
                                                          -
                                       +
           santrasyonuna bakılarak çözeltinin pH değeri belirlenir. Bu pH değerini belirlemek için pH metre adı verilen
           cihaz kullanılır. Buna göre bir çözeltinin pH değeri 7’nin altındaysa asit, 7’nin üzerindeyse baz, 7 ise nötrdür.
           Bir çözeltinin pH değeri 7’den 0’a doğru gittikçe asitlik derecesi, 7’den 14’e doğru gittikçe bazlık derecesi artar
           (Şekil 1.5).










                                           Akü asidi


                                           Limon suyu                        ASİTLER
                                           Sirke
                                                                              •  Suda çözündüklerinde çözel-
                                                                                             +
                                           Portakal suyu                        tiye hidrojen (H ) iyonu veren
                                                                                maddelerdir.
                                           Domates suyu                       •  Genellikle tatları ekşidir.
                                                                              •  Mavi turnusol kâğıdını kırmızı-
                   Asitlik                 Sade kahve                           ya dönüştürür.
                    Artar.                 Süt


                                           Saf su
                   Nötr

                                           Deniz suyu
                   Bazlık                  Karbonat
                    Artar.                                                  BAZLAR
                                           Magnezyum sütü                     •  Suda çözündüklerinde çözelti-
                                                                                ye hidroksil (OH ) iyonu veren
                                                                                              −
                                           Amonyak çözeltisi                    maddelerdir.
                                                                              •  Genellikle tatları acıdır ve ele
                                           Sabunlu su                           kayganlık hissi verir.
                                                                              •  Kırmızı turnusol kâğıdını ma-
                                           Ağartıcılar                          viye dönüştürür.

                                           Fırın temizleyicisi
                                           Kuru temizleme maddesi

           Şekil 1.5:  Asit ve bazların bazı özellikleri ve çeşitli maddelerin pH aralığı





               Asitlerin ve bazların çok fazla çeşidi vardır. Etki derecelerine göre kuvvetli ve zayıf olmak üzere iki gruba
           ayrılır. Canlı yapılarında bulunan asitler ve bazlar genellikle zayıftır. Ayrıca inorganik asit ve bazlar dışında
           organik asit ve baz çeşitleri de bulunur. Organik asitleri inorganik asitlerden ayıran özellik karboksil (COOH )
                                                                                                           −
           grubunun olmasıdır. Asetik asit (sirke asidi), formik asit (karınca asidi), sitrik asit (limon asidi) organik asitlere
           örnektir. Organik bazlar da karbon ve azot bulunduran baz çeşitleridir. Nükleik asitlerin yapısında bulunan ade-
           nin, guanin, sitozin ve timin bazı organik bazlara örnektir.






            30
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23