Page 23 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 23

Bunları Biliyor musunuz?
                          Her yıl farklı bir tarihte gerçekleştirilen “Dünya Tuza Dikkat Haftası” 2016 yılında 21-27 Mart tarihleri
                      arasında düzenlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta
                      olmak üzere obezite, şeker hastalığı ile bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıy-
                      la tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 g olarak önermektedir. Bu miktar, doğal olarak günlük tüketilen
                      yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Türkiye’de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği değerin
                      yaklaşık 3 katı olduğu belirlenmiştir.
                                                                           http://www.saglik.gov.tr/TR,1924/dunya-tuza-dikkat-haftasi.html

                 Tuzlar, asitlerle bazların birleşmesi ve aradan su molekülünün çıkmasıyla oluşur (Şekil 1.6). Tuzlar vücut
            sıvılarının düzenlenmesinde görev alır.

                                HCI                NaOH                 H O          NaCl
                           Hidroklorik Asit  +  Sodyum Hidroksit          2   +  Sodyum Klorür
                                (Asit)              (Baz)               (Su)         (Tuz)
                     Şekil 1.6:  Tuz oluşumunu sağlayan reaksiyon


                 Tuzun canlı vücuduna az ya da çok alınması sağlık sorunlarına neden olabilir
            (Görsel 1.41). Tuzun gereğinden az alınması durumunda yorgunluk ve kan şekerinin
            yükselmesi gibi sorunlar görülebilir. Çok alınması ise yüksek tansiyon, kalp-damar
            hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, bağırsak iltihaplanmaları gibi sağlık problemlerine
            yol açabilir.

                                                                                            Görsel 1.41:  Sofra tuzu

                      Bunları Biliyor musunuz?
                          Basit guatr olarak bilinen tiroit bezinin büyümesinin esas nedeni iyot yetersizliğidir. Genellikle iyot,
                      toprağın yüzeye yakın kısımlarında bulunur. Dağlık yörelerde yağmur suları ile toprağın iyotlu kısmı denizlere
                      aktığından topraktaki iyot oranı azalır. Bu topraklarda yetişen bitkiler iyodu yeteri kadar alamaz. Bu bitkilerle
                      beslenen hayvanların da etinde, sütünde, yumurtasında iyot oranı düşer. Dolayısıyla bitkisel ve hayvansal
                      gıdalardan yeteri kadar iyot alamayan bu bölge insanında guatr hastalığının görülme oranı daha yüksektir.
                      Bu bireylerin, yiyeceklerine doğal tuz ilave etmeleri önerilmektedir.


            1.2.2. Canlıların Yapısında Bulunan Organik Bileşikler
                 Canlılarda bulunan organik moleküllerin tamamı bir karbon iskeleti ve bu iskelete bağlı diğer elementlerin
            atomlarından oluşur. Organik bileşikler incelendiğinde karbon iskeletine bağlı atomların çoğunlukla hidrojen,
            oksijen, azot, fosfor ve kükürtten oluştuğu görülmüştür. Karbon iskeletine eklenen grupların farklı dizilimde
            olması, organik bileşiklerin birbirinden farklı olmasını sağlar. Canlı yapısında bulunan organik bileşikler; kar-
            bonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, vitaminler, ATP, nükleik asitler ve hormonlardır (Şekil 1.7).
                 Canlı organizmalarda bulunan organik bileşikler; enerji verici, yapıcı-onarıcı, yönetici ve düzenleyici ola-
            rak görev yapar.


                                    Organik Bileşiklerin Canlı Vücudundaki Genel Görevleri




                            Enerji Verici                                           Düzenleyici
                           •  Karbonhidratlar    Yapıcı-Onarıcı    Yönetici         •  Hormonlar
                           •  Lipitler        •  Proteinler      •  Nükleik asitler  •  Vitaminler
                           •  Proteinler      •  Lipitler                           •  Enzimler
                                              •  Karbonhidratlar                    •  Proteinler
                                                                                    •  Lipitler

                    Şekil 1.7:  Canlılarda bulunan organik bileşikler ve genel görevleri
                 Karbonhidrat, lipit, protein ve nükleik asit gibi organik bileşiklerin en küçük anlamlı yapı birimine mo-
            nomer denir. Benzer ya da özdeş yapıdaki çok sayıda monomerin birbirine bağlanmasıyla oluşan büyük yapılı
            organik moleküllere polimer denir.

                                                                                                          35
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28