Page 28 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 28

Lipitler

               Lipitlerin bileşiminde karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) elementleri bulunur. Bazı lipit çeşitlerinin
           yapısında bu elementlerin yanı sıra fosfor (P) ve azot (N) elementleri de bulunur. Suda çözünmediği için su ile
           karıştırıldığında lipidin sudan ayrılarak damlacıklar hâlinde yüzeyde kaldığı görülür. Lipitler sadece eter, alkol
           ve aseton gibi organik çözücüler içinde çözünür. Nötral yağlar (trigliseritler), fosfolipitler ve steroitler biyolojik
           yönden önemli lipit çeşitleridir.

               Nötral Yağlar (Trigliseritler): Bitki ve hayvan hücrelerindeki lipitlerin depo şeklidir. İnsan vücuduna
           alınan lipitlerin fazlası, nötral yağlara dönüştürülerek deri altında ve organların etrafında depo edilir. Nötral
           yağlar, üç molekül yağ asidi ile bir molekül gliserolün arasında dehidrasyon tepkimesiyle ester bağlarının ku-
           rulması sonucu oluşur (Şekil 1.10).



                                                                    Nötral yağ
                             Yağ asidi  Yağ asidi  Yağ asidi  +  Gliserol         +  Ester bağı
                                                                                     3H O
                                                                                        2






                          Şekil 1.10: Yağ sentezi ve ester bağı oluşumu

               Yağ asitleri doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak ikiye ayrılır. Doymuş yağ asidi içeren yağlar oda sı-
           caklığında katıdır. Doymamış yağ asitleri içeren yağlar ise oda sıcaklığında sıvıdır.



           Doymuş Yağ Asitleri
           •   Yağ asitleri hidrokarbon zincirden oluşur. Zinciri oluşturan kar-
              bon atomları arasında tek bağ varsa (Görsel 1.52) doymuş yağ
              asidi olarak tanımlanır.
           •   Oda sıcaklığında katı hâlde bulunur.
           •   Genellikle hayvansal kaynaklı yağ asitleridir. Tereyağı, kuyruk
              yağı ve içyağı gibi besinlerin yapısında bulunur.        Görsel 1.52: Doymuş yağ asidi





           Doymamış Yağ Asitleri
           •   Hidrokarbon  zincirden  oluşan  karbon  atomları  arasında  bir
              veya daha fazla sayıda çift bağ varsa doymamış yağ asidi ola-
              rak tanımlanır. (Görsel 1.53).
           •   Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunur.
           •   Genellikle bitkisel kaynaklı yağ asitleridir. Zeytinyağı, ayçiçek
              yağı ve mısır yağı gibi besinlerin yapısında bulunur.    Görsel 1.53: Doymamış yağ asidi




               Bazı yağ asitleri insan vücudunda sentezlenemez. Dışarıdan hazır alınması gerekir. Bu tip yağ asitlerine te-
           mel (zorunlu=esansiyel) yağ asitleri denir. Omega 3 ve omega 6 olarak bilinen yağ asitleri temel yağ asitlerine
           örnektir. Fındık, ceviz, keten tohumu, lahana, ıspanak, soya fasulyesi, balık ve balık yağı gibi besinlerde bulunur.


                    Araştıralım-Paylaşalım
                         Bitkisel yağlar, laboratuvar şartlarında hidrojen atomları ile doyurularak trans yağlar elde edilir. Mar-
                    garinler trans yağlara örnektir. Günümüzün beslenme alışkanlığında trans yağların yerini ve insan sağlığına
                    etkilerini araştırıp arkadaşlarınızla paylaşınız.


            40
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33