Page 30 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 30

Proteinler


               Proteinler; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O) ve
           azot  (N)  elementlerinden  oluşur.  Bazı  proteinler  yapı-   H        H        O
           larında bu elementlerin yanı sıra kükürt (S) elementi de   Amino                      Karboksil
           bulundurur.  Proteinlerin  yapı  birimleri  amino  asitlerdir.    grubu  N  C  C       grubu
           Şekil 1.12’de görüldüğü gibi bir amino asidin yapısı kar-     H                  OH
           bon (C) atomuna bağlı sabit ve değişken gruplardan olu-                 R
           şur. Sabit grup hidrojen atomu, amino grubu ve karboksil            Değişken grup
           grubundan  oluşur.  Bunlar  bütün  amino  asit  çeşitlerinde
           aynıdır. Değişken veya radikal grup ise amino asitlerde   Şekil 1.12: Bir amino asidin genel formülü
           farklılık gösterir. Amino asitlerin çeşitliliğini radikal grup
           belirler.  Amino  asitler  amfoter  özelliğe  sahiptir.  Yani
           asitler karşısında baz, bazlar karşısında da asit gibi davranırlar. Yapısı ve işlevi farklı olan binlerce protein, 20
           farklı amino asidin farklı sayı ve dizilişle bir araya gelmesiyle oluşur. Bitkiler bu 20 çeşit amino asidin tamamını
           üretebilir. İnsanlar 12 çeşit amino asidi dönüşüm reaksiyonları ile karaciğerde üretirken 8 çeşit amino asidi üre-
           temez. Üretilemeyen bu amino asitlere temel (esansiyel = zorunlu) amino asitler denir. İnsanlar temel amino
           asitleri besinlerle hazır almak zorundadır. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalarda bazı canlılarda bu 20 amino-
           asit çeşidinin dışında 2 yeni amino aside de rastlanmıştır. Genellikle hayvansal besinlerle alınan proteinler üstün
           kalitelidir. Bunun sebebi hayvansal proteinlerin yapısında temel amino asitlerin yeterli miktarda bulunmasıdır.
           Bitkisel besinlerle alınan proteinler ise temel amino asitleri az içerdiği için düşük kaliteli proteinlerdir.
               Şekil 1.13’te görüldüğü gibi bir amino asidin karboksil grubundaki hidroksil ile diğer amino asidin ami-
           no grubundaki hidrojeninin birleşmesi ile peptit bağı oluşur. Protein oluşumunu sağlayan bu tip reaksiyonlar
           peptitleşme olarak bilinir. Her peptitleşme reaksiyonu sonucunda 1 molekül su açığa çıkar. İki amino asidin bir-
           leşmesiyle dipeptit, üç amino asidin birleşmesiyle tripeptit, çok sayıda amino asidin birleşmesiyle polipeptit
           oluşur. Proteinler genellikle birden fazla polipeptit zincirinden oluşur. Protein sentezi tüm canlılarda ribozom
           adı verilen organellerde gerçekleşir.


                                                                                       Peptit bağı

                    H                        H                          H    O        H
           H                 O       H               O          H                              O
               N    C    C      +       N    C    C     Enzim      N    C    C   N    C    C     +    H O
                                                                                                        2
           H                OH      H                OH        H                               OH
                    R                        R                          R        H    R
                 Amino asit                                                    Dipeptit

           Şekil 1.13: Peptit bağının oluşumu

               Uygun olmayan sıcaklık, pH, basınç ve yoğun tuz çözeltisi proteinlerin üç boyutlu özgün yapısını bozabilir.
           Bu duruma denatürasyon denir. Denatürasyona uğramış proteinler genellikle eski hâline dönemez. Örneğin
           yumurta pişirildiğinde yapısındaki protein değişime uğrar yani denatüre olur (Görsel 1.54). Proteinler, karbon-
           hidrat ve yağlardan farklı olarak DNA molekülündeki şifrelere göre sentezlenir. Canlılardaki DNA yapısının bir-
           birinden farklı olması; üretilen proteindeki amino asitlerin sayı, çeşit ve dizilişinin de farklı olmasına sebep olur.









                                                  Yüksek ısı








           Görsel 1.54: Proteinlerin yüksek ısıda denatüre olması
            42
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35