Page 35 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 35

Su Miktarı: Enzimler belirli miktarda suyun bulunduğu ortamlarda aktiftir. Su miktarının değişmesi en-
            zimin aktivitesini de etkiler. Hücrelerdeki su miktarı %15’in altına düşerse enzimler çalışmaz. Bu nedenle bal,
            reçel, kurutulmuş sebze ve meyveler bozulmadan uzun süre saklanabilir (Görsel 1.55). Bu gibi ortamlarda su
            oranı %15’in altında olduğu için mikroorganizmalar yaşamını sürdüremez. Su oranı %15’in üzerine çıkmaya
            başladığında ise enzimler aktif hâle gelir ve mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Böylece besinler bozulur
            (Görsel 1.56).

















                          Görsel 1.55: Kuru patlıcan, biber, kabak  Görsel 1.56: Küflenmiş domates

                 pH Değeri: Her enzimin en iyi çalıştığı optimum pH aralığı vardır. Enzimler genellikle nötr ortamlarda
            daha iyi çalışırken bazı enzimler farklılık gösterir. Örneğin pepsin enzimi pH değeri 2 olan midede, tripsin enzi-
            mi ise pH değeri 8 olan ince bağırsak ortamında en iyi çalışır. Yani pepsin enzimi asidik, tripsin enzimi ise bazik
            ortamlarda aktiftir (Şekil 1.20).



                                                             Tripsin
                                      Tepkime hızı  Pepsin







                                       0 1  2  3   4  5  6  7   8  9  10
                                                  pH
                                    Şekil 1.20: İnsanda pepsin ve tripsin enzimlerinin optimum pH değeri
                 Enzim-Substrat Yoğunluğu: Enzimlerin etkinliği, etki ettiği substratın yoğunluğuyla ilişkilidir. Enzim
            substrat ilişkisi şeker fabrikasındaki üretim sistemine benzetilebilir: Fabrikadaki işçiler enzim, şeker pancarı
            substrat, şeker ise ürün gibi düşünülerek aşağıdaki şekiller incelenmelidir. Ortamda yeterli substrat varsa enzim
            yoğunluğu arttıkça birim zamanda oluşan ürün miktarı da artar (Şekil 1.21) (Fabrikadaki işçi sayısı ve şeker
            pancarının miktarı arttıkça şeker üretimi de artar.).
                 Enzim miktarının sabit tutulduğu bir ortamda substrat miktarı arttıkça birim zamanda oluşan ürün miktarı
            önce artar, sonra sabit hızla devam eder (Şekil 1.22) (İşçi sayısı sabit olup işçiler maksimum kapasitede çalışır-
            ken fabrikaya sürekli yeni şeker pancarının gelmesi, şeker üretim hızını artırmaz.).
                 Ortamda  yeterli  miktarda  enzim  varken  substrat  miktarı  sınırlı  ise  substrat  bitince  reaksiyon  da  biter
            (Şekil 1.23) (Fabrikadaki işçilerin kullanacağı şeker pancarı azaldıkça şeker üretimi azalır, şeker pancarı bitince
            de iş biter.).


                            Substrat yeterli
                  Tepkime hızı                    Tepkime hızı  x kadar enzim varken  Tepkime hızı  Substrat sınırlı






                                                         x
                       Enzim derişimi                 Substrat konsantrasyonu            Enzim derişimi
              Şekil 1.21: Enzim derişiminin reaksiyon    Şekil 1.22: Sınırlı enzim miktarının   Şekil 1.23: Sınırlı substrat miktarı-
              hızı üzerine etkisi                reaksiyon hızı üzerine etkisi     nın reaksiyon hızı üzerine etkisi
                                                                                                          47
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40