Page 37 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 37

DENEY 5




                      Deneyin Adı: Sıcaklık ve enzim miktarının reaksiyon hızına etkisi
                      Amaç: Enzim etkinliğini gözlemlemek
                      Mekân: Laboratuvar
                      Süre: 40 dk.
                      Araç gereç: laboratuvar standı, deney tüpleri, bisturi, ispirto ocağı, sacayak, termometre, damlalık, be-
                                          herglas, hidrojen peroksit (H O ), su, çiğ ve pişmiş karaciğer, kibrit, kâğıt, kalem
                                                         2
                                                       2
                      Uygulama
                        •  Beherglasa yarıya kadar su doldurunuz. Sacayak, ispirto ocağı ve termometreyi kullanarak 37  C’de 3
                                                                                                      o
                         adet sıcak su banyosu hazırlayınız.
                        •  Laboratuvar standını kullanarak 3 ayrı deney tüpünü 37  C’deki beherglasların içine yerleştiriniz.
                                                                       o
                        •  Üç ayrı deney tüpünün içine ikişer mL hidrojen peroksit (H O ) koyunuz.
                                                                           2
                                                                         2
                        •  Birinci deney tüpüne parça hâlinde çiğ karaciğer, ikinci deney tüpüne bisturi ile kesilmiş karaciğer par-
                         çaları, üçüncü deney tüpüne haşlanmış karaciğer ilave ediniz.
                        •  Her bir tüpün ağzına yanan bir kibrit yaklaştırıp gözlemlerinizi kaydediniz.





                                     H O 2                   H O                      H O 2
                                      2
                                                                                       2
                                                                 2
                                                               2
                                      Parça karaciğer        Doğranmış karaciğer      Haşlanmış karaciğer
                                      Katalaz enzimi
                      Not: H O 2            2H O + 1/2O  (Karaciğer hücrelerinde bulunan katalaz enzimi, zehirli bir ara
                            2

                                              2
                                                       2
                              ürün  olan  hidrojen  peroksiti  (H O ),  su  (H O)  ve  oksijene  (O )  kadar  parçalayıp  zararsız  hâle
                                                               2
                                                                               2
                                                     2
                                                       2
                             getirir.
                      Sonuçlandırma
                            1. Kibrit alevlerinin parlaklığını göz önüne alarak hangi deney tüpünde oksijen çıkışının daha hızlı
                                olduğunu söyleyebilirsiniz?
                            2. Karaciğeri parçalamak, katalaz enziminin çalışmasını nasıl etkilemiştir?
                            3. Karaciğerin haşlanması katalaz enziminin faaliyetini nasıl etkilemiştir?
                            4. Sizce karaciğeri parçalamakla substrat yüzeyi artırılır mı?
            Vitaminler


                 Canlıların yaşamına devam edebilmesi için sadece karbonhidrat, yağ ve protein almaları yeterli değildir.
            Bunları kullanabilmesi ve bazı özel fonksiyonlar için az miktarda yardımcı maddelere de ihtiyaç duyar. Bu
            maddelerin bir kısmı vitaminlerdir.
                 Vitaminler, düzenleyici maddelerdir ve bileşik enzimlerin koenzim bölümünü oluşturur. Sadece bitkiler ih-
            tiyaç duydukları tüm vitaminleri sentezleyebilir. Vitaminler enerji vermez ve hücrelerde yapı birimi olarak kul-
            lanılmaz. Hücre zarından geçebilecek büyüklükte olduklarından sindirilmeden kan dolaşımına katılır. Beslenme
            ile yeteri kadar alınmazsa öncelikle kandaki vitamin miktarı azalır. Yetersiz beslenme devam ederse hücredeki
            vitamin düzeyi düşerek ilgili metabolik reaksiyon bozulur.
                 Vitaminler suda çözünen ve yağda çözünen olmak üzere ikiye ayrılır. Suda çözünen vitaminler (B ve C)
            vücutta depo edilmediğinden günlük olarak alınır ve fazlası idrarla atılır. Yağda çözünen vitaminler (A, D, E
            ve K) vücutta depo edilebilir ve dokularda aşırı birikimi toksik etki yapar. Bu durumda vitamin zehirlenmesi
            (hipervitaminoz) meydana gelir.


                      Araştıralım-Paylaşalım
                          Yeterli ve dengeli beslenen bireylerde de bazen vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Bunun neden-
                      lerini bilim teknik dergileri, Genel Ağ makaleleri ve konuyla ilgili çeşitli makalelerden araştırarak sınıfta
                      paylaşınız.

                                                                                                          49
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42