Page 38 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 38

Suda Çözünen Vitaminler
                 B Grubu Vitaminleri
                 •  Genellikle et, süt, yumurta, karaciğer, yeşil sebzeler, kuru
                   yemiş, tahıllar ve meyvelerde bulunur (Görsel 1.57).
                 •  Bazı bileşik enzimlerin yapısında koenzim olarak iş yapar.
                 •  Bazı  B  vitaminleri  insanın  kalın  bağırsağında  yaşayan
                   bakteriler tarafından üretilebilir.
                 •  B grubu vitamin eksikliğinde beriberi, pellegra, yorgunluk,
                   kaslarda kramp, anemi, saç dökülmesi, sinirsel bozukluk,
                   zihin bulanıklığı ve bunama görülebilir.
                 C Vitamini                                              Görsel 1.57: B vitamini içeren bazı besinler
                 •  Genellikle taze sebze ve meyvelerde bulunur (Görsel 1.58).
                 •  Hava ile temas ettiğinde ya da sıcaklığın etkisiyle çabuk
                   bozulur.
                 •  Antioksidan özellik gösterir.
                 •  Bağışıklık  sisteminin  güçlenmesinde  ve  diş  sağlığının
                   korunmasında etkilidir.
                 •  C vitamini eksikliği diş eti kanamasına, hâlsizliğe, eklem-
                   lerde  ağrıya  ve  yaraların  geç  iyileşmesi  şeklinde  kendini
                   gösteren skorbüt hastalığına sebep olabilir.
                 •  Kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan demir ve folik
                   asidin  kana  geçmesini  kolaylaştırıp  kansızlığı  önlemede
                   etkilidir.
                 •  Uzun süreli eksikliğinde kılcal damarlarda çatlama ve diş
                   eti çekilmesi görülebilir.                            Görsel 1.58: C vitamini içeren bazı besinler


                                Yağda Çözünen Vitaminler
                 A Vitamini
                 •  Et, karaciğer, balık, süt, yumurta ve tereyağı gibi hayvan-
                   sal gıdalarda; koyu yeşil ve turuncu renkli sebzelerde bolca
                   bulunur (Görsel 1.59).
                 •  Besinlerle provitamin A şeklinde alınıp ince bağırsak ve ka-
                   raciğerde A vitaminine dönüşür.
                 •  Eksikliğinde deride keratin miktarı artar ve pul pul dökül-
                   meler görülür.
                 •  Bağışıklığın güçlenmesine etki eder. Kızamık hastalığında
                   A vitamininin önerilmesinin nedeni budur.
                 •  Uzun süreli A vitamini eksikliğinde gece körlüğü oluşabilir.  Görsel 1.59: A vitamini içeren bazı besinler
                 •  Hücre  farklılaşmasındaki  rolünden  dolayı  A  vitamini,
                   sperm oluşumu ve embriyonun gelişimi için gereklidir.
                D Vitamini
                 •  Et, karaciğer, balık, süt, yumurta ve tereyağı gibi besinlerde
                   bulunur (Görsel 1.60).
                 •  Besinlerle  alınan  ya  da  deride  güneş  yardımıyla  üretilen
                   provitamin D karaciğerde daha sonra böbrekte çeşitli tepki-
                   melerle D vitaminine çevrilir.
                 •  D vitamini sıcaklığa dayanıklıdır, fakat hava ile temas etti-
                   ğinde ve ışığın etkisiyle yapısı bozulabilir.
                 •  D vitamini eksikliğinde besinlerle alınan kalsiyum ve fos-
                   for mineralleri, ince bağırsaktan yeterince emilemez. Bu-  Görsel 1.60: D vitamini içeren bazı besinler
                   nun sonucunda çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteoma-
                   lazi hastalıkları oluşur. Her iki hastalıkta da kemik mineral
                   yoğunluğunda bozulma ve kemiklerde yumuşama söz konusudur. Çocuklarda tedavi gecikirse uzun
                   kemiklerde şekil bozuklukları ortaya çıkar.
                 •  D vitamininin vücuda normalden fazla alınması eklemlerin ve yumuşak dokuların kireçlenmesine
                   neden olur.
            50
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43