Page 34 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 34

3. Enzimler, protein yapılı olduğundan hangi tip enzimin sentezleneceği DNA kontrolünde belirlenir. Canlıda tek
             bir enzimin bile eksikliği önemli sorunlara sebep olabilir. Örneğin tirozinaz enzimini kodlayan DNA bölge-
             sinde hata oluşursa bu enzim üretilemez. Bunun sonucunda deri ve saçların beyaz renkli olmasına sebep olan
             albinizm hastalığı görülür.
           4. Enzimler genellikle çift yönlü (tersinir) çalışır. Tersinir çalışan enzimlere, alyuvarlar içinde çalışan karbonik
             anhidraz enzimi örnek oluşturur (Şekil 1.17). Sindirim enzimleri ise bu genellemenin dışında kalarak her
             zaman tek yönlü çalışır.


                                                   Akciğer kılcallarında
                                        CO +H O Karbonik anhidraz enzimi  H CO
                                           2  2                       2   3
                                                    Doku kılcallarında

                                      Şekil 1.17: Karbonik anhidraz enziminin çift yönlü etki mekanizması

           5. Enzimler genellikle takım hâlinde çalışır. Bu durumda bir enzimin ürünü başka bir enzimin substratı olur.
             Proteinlerin  amino  asitlere  kadar  sindirimi,  enzimlerin  takım  hâlinde  çalışmasına  örnektir.  Şekil  1.18’de
             görüldüğü  gibi  pepsin  enziminin  ürünü  tripsin  enziminin  substratıdır.  Tripsin  enziminin  ürünü  ise  erep-
             sin  enziminin  substratıdır.  Ancak  son  ürünlerin  ortamda  birikimi  enzimatik  tepkimelerin  hızını  azaltır.

                                      Pepsin            Tripsin         Peptidaz
                                      enzimi            enzimi           enzimi
                               Protein        Polipeptit        Dipeptit         Amino asit

                            Şekil 1.18: Proteinlerin sindiriminde takım olarak çalışan enzimler
           6. Bir apoenzim çeşidi belirli bir kofaktör veya koenzimle birlikte çalışır. Fakat bir koenzim veya kofaktör birden
             fazla apoenzimle çalışabilir. Bundan dolayı apoenzim çeşidi kofaktör ve koenzim çeşidinden daha fazladır.



           Enzimlerin Çalışmasını Etkileyen Faktörler

               Enzimlerin  çalışmasını  etkileyen  faktörler;  sıcaklık,  pH  değeri,  su  miktarı,  enzim-substrat  yoğunluğu,
           substrat yüzeyinin alanı, aktivatör ve inhibitör maddelerdir.


               Sıcaklık: Enzimler protein yapılı oldukları için sıcaklık değişiminden etkilenir. Enzimlerin en verimli
           çalıştıkları sıcaklık derecesine optimum (en uygun) sıcaklık denir. Organizma ve enzim çeşidine göre optimum
           sıcaklık değeri de değişir. Enzimler düşük sıcaklıklarda çalışmaz yani inaktif durumdadır. Fakat bu durumda
           protein yapıları bozulmaz ve ortam ısıtılırsa aktifleşerek tekrar çalışır. Ortam sıcaklığı optimum değerin üzerine
           çıktıkça enzimlerin yapıları bozulmaya başlar (Şekil 1.19). Üç boyutlu yapısı tamamen bozulan bir enzim ortam
           uygun sıcaklığa getirilse bile çalışamaz. Sıcaklığın enzimlerin çalışması üzerindeki etkisi günlük hayattaki bazı
           örneklerle açıklanabilir: Kaynatılan sütün içindeki mikroorganizmaların enzimleri bozulur, bu da sütün ekşi-
           mesini engeller. Yine 0 °C’nin altında mikroorganizmaların enzimleri çalışmayacağı için besinler dondurucuda
           bozulmadan uzun süre saklanabilir.






                                                 Tepkime hızı







                                                 0      20   37     50
                                                           Sıcaklık ( C)
                                                                  o
                                           Şekil 1.19: Tipik bir insan enzimi için optimum sıcaklık

            46
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39