Page 27 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 27

Karbonhidratların Canlılar İçin Önemi

                   •  Karbonhidratları parçalamak için gerekli oksijen miktarı, lipit ve proteinlere göre daha az olduğundan
                    enerji kaynağı olarak ilk sırada kullanılır.
                   •  Atmosferdeki karbondioksit (CO ) gazı fotosentez ve kemosentez sonucunda karbonhidratların yapısı-
                                                 2
                    na katılır. Hayvanlar da bu karbonhidratlı bileşiklerle beslenerek karbonu yapısına almış olur.
                   •  Glikoz, sinir hücrelerinin normal şartlar altında enerji elde etmek için kullanabildiği öncelikli organik
                    bileşiktir.
                   •  Bazı karbonhidrat çeşitleri; DNA, RNA, ATP ve hücre zarı gibi önemli molekül ve bileşiklerin yapısına
                    katılır.
                   •  İnsanlar tarafından sindirilemeyen selüloz, sindirim kanalı yüzeyinden mukus salgılanmasını sağlaya-
                    rak besinlerin bu kanal içinde kolay hareket etmesine yardımcı olur.
                   •  Selüloz; kâğıt, sentetik ipek, plastik ve fotoğraf filmlerinin yapımında kullanılır.
                   •  Beslenme yoluyla gereğinden fazla alınan karbonhidratlar, yağa dönüştürülerek vücutta depo edilir.
                    Karbonhidratların aşırı tüketilmesi şişmanlık ve obezitenin yanı sıra şeker hastalığına da yol açabilir.
                   •  Kanserli hücreler sağlıklı hücrelere göre daha fazla şeker kullanır.

                      DENEY 2



                       Deneyin Adı: Hangi besinlerde karbonhidrat vardır?
                       Amaç: Besinlerde karbonhidrat varlığının tespiti
                       Mekân: Laboratuvar
                       Süre: 40 dk.
                       Araç gereç: deney tüpü, damlalık, iyot çözeltisi (nişasta iyot çözeltisiyle mavi-mor renk verir), bisturi,
                                           kaşık, patates, ekmek, elma, buğday nişastası, yumurta akı, kâğıt, kalem

                       Uygulama
                         •  Deney tüpünün içine kaşıkla buğday nişastası koyup üzerine 5 damla iyot çözeltisi damlatıp gördüğünüz
                          rengi kaydediniz.
                         •  Bisturi yardımıyla ekmek, elma ve patatesi küçük parçalara bölünüz.
                         •  Diğer  deney  tüplerine  sırasıyla  yumurta  akını,  bisturi  ile  parçaladığınız  ekmeği,  elmayı,
                          patatesi koyunuz
                         •  Tüplerin  her  birinin  içine  beşer  damla  iyot  çözeltisi  damlatınız.  Gördüğünüz  renk  değişimlerini
                          kaydediniz.




                                    İyot çözeltisi              İyot çözeltisi             İyot çözeltisi




                                   Buğday nişastası            Yumurta akı                 Ekmek

                               1. tüp                                                2. tüp                                             3. tüp




                                                   İyot çözeltisi               İyot çözeltisi



                                                   Elma                         Patetes

                                                                   4. tüp                                                5. tüp

                       Sonuçlandırma
                             1. İyot çözeltisi nişasta varlığında hangi rengin oluşmasını sağladı?
                             2. Hangi besinlerin yapısında nişasta olduğunu tespit ettiniz?



                                                                                                          39
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32