Page 27 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 27
Karbonhidratların Canlılar İçin Önemi
• Karbonhidratları parçalamak için gerekli oksijen miktarı, lipit ve proteinlere göre daha az olduğundan
enerji kaynağı olarak ilk sırada kullanılır.
• Atmosferdeki karbondioksit (CO ) gazı fotosentez ve kemosentez sonucunda karbonhidratların yapısı-
2
na katılır. Hayvanlar da bu karbonhidratlı bileşiklerle beslenerek karbonu yapısına almış olur.
• Glikoz, sinir hücrelerinin normal şartlar altında enerji elde etmek için kullanabildiği öncelikli organik
bileşiktir.
• Bazı karbonhidrat çeşitleri; DNA, RNA, ATP ve hücre zarı gibi önemli molekül ve bileşiklerin yapısına
katılır.
• İnsanlar tarafından sindirilemeyen selüloz, sindirim kanalı yüzeyinden mukus salgılanmasını sağlaya-
rak besinlerin bu kanal içinde kolay hareket etmesine yardımcı olur.
• Selüloz; kâğıt, sentetik ipek, plastik ve fotoğraf filmlerinin yapımında kullanılır.
• Beslenme yoluyla gereğinden fazla alınan karbonhidratlar, yağa dönüştürülerek vücutta depo edilir.
Karbonhidratların aşırı tüketilmesi şişmanlık ve obezitenin yanı sıra şeker hastalığına da yol açabilir.
• Kanserli hücreler sağlıklı hücrelere göre daha fazla şeker kullanır.
DENEY 2
Deneyin Adı: Hangi besinlerde karbonhidrat vardır?
Amaç: Besinlerde karbonhidrat varlığının tespiti
Mekân: Laboratuvar
Süre: 40 dk.
Araç gereç: deney tüpü, damlalık, iyot çözeltisi (nişasta iyot çözeltisiyle mavi-mor renk verir), bisturi,
kaşık, patates, ekmek, elma, buğday nişastası, yumurta akı, kâğıt, kalem
Uygulama
• Deney tüpünün içine kaşıkla buğday nişastası koyup üzerine 5 damla iyot çözeltisi damlatıp gördüğünüz
rengi kaydediniz.
• Bisturi yardımıyla ekmek, elma ve patatesi küçük parçalara bölünüz.
• Diğer deney tüplerine sırasıyla yumurta akını, bisturi ile parçaladığınız ekmeği, elmayı,
patatesi koyunuz
• Tüplerin her birinin içine beşer damla iyot çözeltisi damlatınız. Gördüğünüz renk değişimlerini
kaydediniz.
İyot çözeltisi İyot çözeltisi İyot çözeltisi
Buğday nişastası Yumurta akı Ekmek
1. tüp 2. tüp 3. tüp
İyot çözeltisi İyot çözeltisi
Elma Patetes
4. tüp 5. tüp
Sonuçlandırma
1. İyot çözeltisi nişasta varlığında hangi rengin oluşmasını sağladı?
2. Hangi besinlerin yapısında nişasta olduğunu tespit ettiniz?
39