Page 32 - Fen Lisesi Kimya 11 | 3. Ünite
P. 32
ETKİNLİK 3.2
Etkinliğin Adı: Saf Suyun ve Farklı Derişimlerdeki Sulu
Çözeltilerin Kaynama Noktası Tayini
Etkinliğin Amacı: Saf suyun ve sıvı-katı çözeltilerin kaynama noktaları farkını tespit etmek
Etkinliğin Süresi: 40 dakika
Araç ve Gereçler
■ 3 adet 200 mL beher
■ Saf su
■ NaCl
■ Termometre
■ Baget
■ Kaynama taşı
■ Isıtıcı
■ Spatül
■ Terazi
Uygulama Aşamaları
1. 3 adet beherin içine 100 mL su ilave ediniz, beherlere numara vererek beherleri etiketleyiniz.
2. 5,85 g NaCl tuzu tartıp 2. beherdeki suya ilave ederek tuz çözünene kadar bagetle karıştırınız.
3. 11,7 g NaCl tuzu tartıp 3. beherdeki suya ilave ederek tuz çözünene kadar bagetle karıştırınız.
4. Beherlerin her birine kaynama taşı atınız.
5. Beherdeki sıvılara termometre yerleştirerek her beherdeki sıvıyı ısıtıcı ile kaynayıncaya kadar ısı-
tınız.
6. Sıvılar, kaynama başlayıncaya kadar sıvıların sıcaklık değerlerini termometreden okuyarak birer
dakika aralıkla not ediniz.
7. Sıvılar kaynamaya başladıktan sonra sıvıların termometrelerdeki sıcaklık değerlerini okuyarak 30
saniye aralıkla not ediniz.
8. Not ettiğiniz değerlerle her bir sıvı için sıcaklık-zaman grafiği çiziniz.
9. Not ettiğiniz sıcaklık değerlerinin farklılığını kullandığınız madde miktarlarına göre yorumlayınız.
10. 2 ve 3. beherlerdeki tuzlu suların kaynama noktasını ∆T = K .m.i formülü ile hesaplayınız. Bulduğu-
k k
o
nuz sonuçları deney sonuçları ile karşılaştırınız. (NaCl: 58,5, K : 0,52 C/m)
k
Etkinliğin Değerlendirilmesi
Saf sıvıların sabit basınç altında kaynama noktaları, kaynama süresince sıcaklıkları ve buhar
basınçları nasıl değişir? Sıvı içinde uçucu olmayan katı çözüldüğünde sıvının kaynama noktasındaki
değişimi yorumlayınız. Çözeltinin derişimi ile kaynama noktası arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
196 KİMYA 11. SINIF