Page 44 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 44

3. ÜNITE: ORGANIK BILEŞIKLER


                                               Eterlerin Fiziksel Özellikleri

                                               Eterler, yapısındaki oksijen atomunun iki farklı karbon atomuna bağlı
                                               olmasından dolayı alkollerden farklı özellikler gösterir. Eterlerin bazı
                                               fiziksel özellikleri şunlardır:

                                                 • Eterlerin molekül geometrileri su ve alkol bileşikleri gibi açısaldır.

                                                 • Eterler renksizdir ve kendilerine özgü kokuları vardır.
                                                 • Polar yapılı bileşiklerdir.
                                                 • Yoğunlukları genellikle suyun yoğunluğundan küçüktür.

                                                 • Eter molekülleri arasında hidrojen bağı yoktur. Ancak eter molekü-
                    R            H                lündeki oksijen atomunun ortaklanmamış elektron çiftiyle su mole-
                       O  δ-        O  δ-         külündeki hidrojen atomu arasında moleküller arası hidrojen bağı
                    R            H δ+             oluşur. Bu nedenle suda çözünür.

                     H�drojen bağı             Eterlerin yapısındaki oksijen atomuna bağlı bir hidrojen atomu olmadı-
                                               ğından eter molekülleri arasında hidrojen bağı oluşmaz. Bu nedenle
                                               eterlerin kaynama noktaları, aynı sayıda karbon atomu içeren alkoller-
                                                                                                      o
                                               den daha düşüktür. Örneğin etil alkolün kaynama noktası 78,3  C, mol
                                                                                                 o
                                               kütlesi daha fazla olan dietileterin kaynama noktası 34,6  C’dir. Ancak
                                               eter molekülleri, alkollerle hidrojen bağı oluşturabildiğinden alkoller ve
                                               eterler birbiri içerisinde çözünür. dimetil eter gibi düşük mol kütleli eter-
                                               ler suda daha fazla çözünürken karbon sayısı fazla olan dietil eter suda
                                               az çözünür. Bazı alkol ve eterlerin fiziksel özellikleri aşağıda verilmiştir.
                                               (Tablo 3.8).

                                                      T  a  b  l  o     3  .  8  :   Bazı Alkol ve Eterlerin Fiziksel Özelliklerinin Karşılaştırılması
                 Bileşiğin                                o        M            Sudaki  özünürlükleri
                                                                     A
                                                                                              3
                    Adı             Formülü           KN ( C)    (g/mol)            (g/100 cm  su)
                1-Bütanol    CH –CH –CH –CH –OH      118        74        8,3
                                     2
                                              2
                                          2
                                3
                dietileter   CH –CH –O–CH –CH    3   34,6       74        8
                                3
                                            2
                                     2
                Etanol       CH –CH –OH              78,3       46        Her oranda
                                3
                                     2
                dimetileter  CH –O–CH   3            -24        46        71
                                3
                                               Eterlerin  özücü Özellikleri
                                               Eterler; seyreltik asitler, bazlar ve sık kullanılan yükseltgen ve indirgen-
                                               lerle genellikle tepkime vermez. Çünkü yapısında bulunan C–O bağı
                                               kolay kopmaz. Bu nedenle eterler kimyasal tepkimelere karşı oldukça
                                               ilgisiz (inert) bileşiklerdir. Organik reaksiyonlarda çözücünün reaksi-
                                               yona katılmaması önemlidir. Polarlığının az olması nedeniyle eterler,
                                               organik maddeler için iyi bir çözücüdür.

                                               Eterler, organik bileşiklerin özütlenmesinde de kullanılır. Özellikle dietil
                                               eter bu işlem için çok elverişlidir (Görsel 3.9). düşük kaynama noktası-
                                               na sahip oluşu, özütten kolaylıkla uzaklaştırılabilmesini ve damıtılarak
                                               kolaylıkla geri elde edilmesini sağlar. Bununla birlikte eterler, yanıcılığı
                                               yüksek olan bileşiklerdir. Bu nedenle laboratuvarda eterle çalışılıyor-
               Görsel 3.9:  dietil eterin top çubuk
                         modeli                sa yakınında bek alevi olmamalıdır. Ayrıca eterler laboratuvarlarda



                170     12. SINIF KIMYA
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49