Page 53 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 53

 6. BÖLÜM: KARBOKSILIK ASITLER



                  6. BÖLÜM


            KARBOKSILIK ASITLER











                                      Konular                                   Anahtar Kavramlar
              3.6.1. Karboksilik Asitler ve Sınıflandırılması                  • Karboksilik asit
                                                                               • Yağ asidi





















            Sirkenin  tadı,  karınca  ısırığının  acısı,  bozulmuş  tereyağının  kokusu,
            aspirinin iyileştirme etkisi, organik kimyanın önemli bir ailesini oluş-
            turan karboksilik asitlerden ileri gelir. Polyester ve naylon doku-
            maların esnekliği, ipeğin yumuşaklığı, insanların hücre zarla-
            rının sağlamlığı karboksilik asit türevlerinin özelliklerinden
            dolayıdır.
            Karboksilik asitler doğada yaygın olarak bulunur. Yeşil
            yapraklı sebzeler oksalik asit bakımın dan, turunçgil-
            ler sitrik asit bakımından zengindir.
            Bu  bölümde  karboksilik  asitlerin  sınıflandırılma-
            larını,  formüllerini,  adlarını  ve  kullanım  alanlarını
            öğreneceksiniz.























                                                                                 12. SINIF KIMYA      179
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58