Page 53 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 53
6. BÖLÜM: KARBOKSILIK ASITLER
6. BÖLÜM
KARBOKSILIK ASITLER
Konular Anahtar Kavramlar
3.6.1. Karboksilik Asitler ve Sınıflandırılması • Karboksilik asit
• Yağ asidi
Sirkenin tadı, karınca ısırığının acısı, bozulmuş tereyağının kokusu,
aspirinin iyileştirme etkisi, organik kimyanın önemli bir ailesini oluş-
turan karboksilik asitlerden ileri gelir. Polyester ve naylon doku-
maların esnekliği, ipeğin yumuşaklığı, insanların hücre zarla-
rının sağlamlığı karboksilik asit türevlerinin özelliklerinden
dolayıdır.
Karboksilik asitler doğada yaygın olarak bulunur. Yeşil
yapraklı sebzeler oksalik asit bakımın dan, turunçgil-
ler sitrik asit bakımından zengindir.
Bu bölümde karboksilik asitlerin sınıflandırılma-
larını, formüllerini, adlarını ve kullanım alanlarını
öğreneceksiniz.
12. SINIF KIMYA 179