Page 10 - Fen Lisesi Kimya 9 | 4. Ünite
P. 10

3 .                           SIVILAR
                   BÖLÜM



                                          ■ Sıvıların viskozitesi sıcaklıkla nasıl değişir?
                                          ■ Farklı sıvıların aynı sıcaklıkta viskoziteleri aynı mıdır?
                   BİLGİ KUTUSU
              Kohezyon kuvvetleri: Sıvı-  4.3.1. Sıvılarda Viskozite
              nın  molekülleri  arasındaki
              kuvvetlere  kohezyon  kuv-     Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Viskozite
              vetleri denir.              moleküller arası kuvvetlerle ilgili olan bir özelliktir. Moleküller arası çekim
              Adhezyon  kuvvetleri:  Sıvı-  kuvvetleri arttıkça viskozite büyür. Bir sıvı akarken bu sıvının bir bölümü
              nın  temas  ettiği  yüzey  ile   komşu  bölümlere  göre  daha  hareketlidir.  Bu  sıvının  içindeki  kohezyon
              sıvı  molekülleri  arasındaki   kuvvetleri akış hızını düşüren bir “iç sürtünme” yaratır.
              kuvvetlere  adhezyon  kuv-     Su ve etil alkol gibi viskozitesi düşük olan sıvılarda bu etki zayıftır.
              vetleri denir.              Bunlar kolayca akar. Bal ve ağır motor yağları gibi sıvılar çok daha ya-
                                          vaş akar. Çünkü viskoziteleri büyük akışkanlıkları küçüktür. Moleküllerin
                                          kinetik enerjileri arttıkça moleküller arası çekim kuvvetleri azalacağından,
                                                                                     o
                                          genel olarak sıcaklık arttıkça viskozite azalır. 20  C’de bazı sıvıların vis-
            Tablo 4.2: Sıvıların Viskozitesi  koziteleri Tablo 4.2’de verilmiştir.
                           Viskozite
                Sıvı
                            (Pa.s)        4.3.2. Sıvılarda Viskoziteyi Etkileyen Faktörler
             Su         1,01.10 −3
                                          a) Viskozitenin Moleküller Arası Etkileşimlerle İlişkisi
                              −2
             Zeytinyağı 8,10.10
             Gliserin   1,49                 Moleküller arası kuvvetleri büyük olan sıvıların viskoziteleri, molekül-
                                          ler arası kuvvetleri küçük olan sıvıların viskozitelerinden büyüktür. Suda
             Etanol     1,20.10 −3
                                          moleküller  arası  kuvvetler  suyun  güçlü  hidrojen  bağı  yapabilmesinden
             Cıva       1,55.10 −3        dolayı büyüktür.
                                             Su, glikol (etandiol) ve gliserin (propantriol) bileşiklerinde, gliserindeki
                                          hidrojen bağları sudan ve glikolden çok daha güçlüdür (Şekil 4.7). Aynı
                       H-OH               şekilde glikoldeki hidrojen bağları da sudan güçlüdür. Bu nedenle visko-
                                          zitesi en büyük olan gliserin, en düşük olan da sudur. Gliserin hidrojen
                         Su
                                          bağı yapabilecek üç tane –OH grubu, glikol iki tane –OH grubu, su ise bir
                                          tane –OH grubu içermektedir.
                                CH  - OH
                        2
                                CH  - OH            b) Farklı Sıvıların Viskoziteleri ile Sıcaklık İlişkisi
                        2
                                    Glikol
                                             Sıcaklık  arttıkça  viskozite  azalır.  Günlük  hayatta  birçok  olayda  vis-
                                          kozitenin sıcaklıkla değişimi görülür (Tablo 4.3). Dondurma soğuk iken
                      CH2 - OH                        akmadan durur (Resim 4.10). Sıcaklığı arttıkça erimeye başlar, yani vis-
                                                  CH  - OH                        kozitesi azalır. Yolları asfaltlarken kullanılan ziftin kolay yayılması için zift
                                                 CH  - OH
                         2                sıcak olarak dökülür. Sıcak ziftin viskozitesi düşüktür. Soğudukça ziftin
                                                   Gliserin  viskozitesi artar (Resim 4.11). Kış aylarında sıcaklığın azalmasıyla balın
                                          akışkanlığı azalır, viskozitesi artar. Bu sebeple bal, konulduğu kaptan zor
                   Şekil 4.7: Su, glikol
                   ve gliserinin yapıları  akar.


             Tablo 4.3: Suyun Farklı Sıcaklık-
             lardaki Viskoziteleri
               Sıcaklık     Viskozite
                  o
                 ( C)         (Pa.s)
             20            1,01.10 − 3
             30            7,98.10 − 4
             40            6,53.10 − 4
                                                        Resim 4.10: Dondurma


              150
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15